A toto jsou křesťané, pane biskupe? Lídr SPD položil otázky

06.10.2021 8:21 | Ze sítí

Plzeňský biskup a favorit pražské kavárny na arcibiskupský stolec po Dominiku Dukovi Tomáš Holub se rozhodl vstoupit do předvolebního boje. Učinil tak prý pod dojmem televizního vystoupení Josefa Nerušila, někdejšího zaměstnance Arcibiskupství a dnes volebního lídra SPD v Praze. A ten si to nenechal líbit.

A toto jsou křesťané, pane biskupe? Lídr SPD položil otázky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Žehnání a položení základního kamene Mariánského sloupu za přítomnosti plzeňského biskupa Tomáše Holuba

Holub na svém twitteru odkázal na „vynikající diplomovou práci“ studenta Štěpána Esterleho na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, který bádal o vztahu zásad sociální nauky církve a stanovisek SPD.

Práce srovnávající program SPD v roce 2018 se i dnes stala biskupu Holubovi důkazem, že „program SPD je neslučitelný se sociálním učením katolické církve“.

Nebylo to první jeho vyjádření k tématu, na svátek svatého Václava například biskup tweetoval, že „křesťanství se neslučuje s populismem, který si z hodnot vybírá jen některé“.

 

 

 

 

Vstupy klerika do politické soutěže znepokojily právě Josefa Nerušila, který se již před svým působením na Arcibiskupství dlouhodobě publicisticky i umělecky věnoval katolické víře a prostředí české katolické církve.

Díky tomu si dobře vzpomněl, že expertem na nevyžádané politické intervence v katolické církvi vždy býval kazatel Tomáš Halík. Nyní jeho pozici zjevně přebírá hlava plzeňské diecéze.

Nerušil k tomu připomněl, že někdejší hlavní vyjednávač o církevních restitucích se k politice vyjadřuje velmi často. A dodává životopisnou zajímavost, že pan biskup je vnukem meziválečného lidoveckého poslance Karla Řičáře (jeho bratrancem je Marek Řičář, odsouzený za dotační podvod v kauze Budišov). Proto nepřekvapí, že Holub vystupuje především ve prospěch koalice SPOLU.

Nerušil proto politizujícímu biskupovi klade tři otázky, které by měly vyjasnit jak jsou s křesťanskou morálkou slučitelné programy jím favorizovaných stran.

Především připomíná koalici „křesťanské“ KDU-ČSL se stranou TOP 09, jejíž předsedkyně Markéta Pekarová Adamová opakovaně prosazuje, že „každá žena musí mít právo na bezpečný a legální potrat“. Holub by mohl vyložit slučitelnost této teze s katolickou morálkou, stavící do středu zájmu život nenarozeného dítěte.

Pak připomíná, jak KDU-ČSL v minulých dnech výrazně slevila ze svých představ o manželství jako výlučném svazku muže a ženy, k čemuž stačilo pár ostřejších tweetů na adresu předsedy Jurečky. Nerušil si klade otázku, zda strana stavějící se ke křesťanským zásadám takto oportunisticky je ještě hodna nosit v názvu slovo „křesťanská“.

A do třetice připomíná, že koalice SPOLU opakovaně deklarovala, že jediným přijatelným povolebním partnerem je pro ni spojenectví Pirátů a hnutí STAN.

„Program strany Česká pirátská strana obsahuje body, které usilují o legalizaci eutanázie, implementaci genderové teorie (jejíž účinky označil sám papež František za srovnatelné s atomovou zbraní), stejnopohlavních sňatků, rozšíření práva na potrat či úsilí o islamizaci Evropy, a je zřetelně protikřesťanský,“ připomíná Josef Nerušil.

Piráti si podle něj zjevně neváží lidského života, což je naprostý základ katolické víry. Je proto pozoruhodné, že právě s touto stranou chtějí „křesťané“ z KDU-ČSL spolupracovat.

„Myslím, že nebudu jediný katolík, který by rád znal odpověď biskupa Holuba na výše položené otázky,“ poznamenává k tomu kandidát. Bylo by to užitečné i proto, aby si věřící i všichni občané udělali představu, zda možný budoucí arcibiskup neupřednostňuje partajničení před křesťanskou morálkou.

„Pro budoucnost církve v Česku by podobný přístup skutečně nebyl dobrou zvěstí, zvláště pokud letošní volby nedopadnou tak, jak by si biskup Holub představoval. Církev má být partnerem demokratického zřízení, nikoliv jeho partajnickým nepřítelem,“ obává se Nerušil.

Církev má podle něj stát na straně svobody a autonomie člověka, nikoliv na straně nějaké politické partaje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…