A už jsou tam. Vzpoura na vsi kvůli Romům z Ukrajiny: Rakušan nebude rád

22.05.2022 20:51 | Ze sítí

I přesto, že místostarosta žádal ministra, aby k ubytování romských uprchlíků v Kramolíně nedošlo, šlo o marnou žádost. Během pátku tam k překvapení místních bylo ubytováno 24 běženců. Píše o tom Jihlavskadrbna.cz. A reaguje i lídr SPD Tomio Okamura a jeho příznivci.

A už jsou tam. Vzpoura na vsi kvůli Romům z Ukrajiny: Rakušan nebude rád
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ukrajinští Romové na pražském hlavním nádraží

V armádním objektu v Kramolíně na Třebíčsku bydlí od pátku 24 romských uprchlíků. Ubytované osoby prošly registrací v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině, další by přibýt neměli. Jak dlouho budou uprchlíci ve zmíněné ubytovně bydlet, zatím není jisté. 

Místostarosta Kramolína Tomáš Vostal v minulosti psal v této věci ministrovi – a to za zastupitelstvo obce. „Po diskusi s obyvateli a na základě získaných zkušeností s komunitou ukrajinských Romů, viz situace například v Brně – špatné hygienické návyky, negramotnost, zanedbaná zdravotní péče, neochota dodržovat zákony a pravidla, nerespektování autorit, sestěhování se –, jsme se usnesli, že není možné zajistit bezpečnost, zdraví a majetek našich občanů ani veřejný pořádek,“ píše se mimo jiné v dopise. 

„Zastupitelstvo obce, stejně tak jako i občané a majitelé rekreačních objektů jsou zaskočeni tím, že padlo rozhodnutí bez jakékoliv informace či kontaktu k samosprávě obce či k občanům,“ psal dále místostarosta obce začátkem května. Dodal také, že si nemyslí, že ubytování takového množství romských uprchlíků z Ukrajiny v této lokalitě je bezpečné pro obyvatele obce.

A právě z toho důvodu nyní Vostal neskrývá překvapení, že rozhodnutí o ubytování uprchlíků padlo bez informování místní samosprávy. „Ministerstvo vnitra se dohodlo se Správou uprchlických zařízení, že o romské uprchlíky by se primárně měl starat SUZ ve spolupráci s Romodromem (občanské družení). Ve spolupráci s armádou a s policií má na území Kraje Vysočina vytipované dva objekty, pravomoc k tomu tam někoho umístit nemá v rukou Kraj Vysočina,“ uvedla pro Jihlavskou drbnu náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). 

„Přes nesouhlas místních obyvatel i vedení obce včera ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na sílu ubytoval v obci Kramolín na Třebíčsku skupinu 24 romských ukrajinských migrantů. Podle místostarosty obce Tomáše Vostala vláda vůbec obec neinformovala… Obec Kramolín má 120 obyvatel,“ poznamenal k celé situaci na sociální síti lídr SPD Tomio Okamura.

„Kramolínští marně prosili, ministr vnitra Rakušan neměl slitování...“ dopsal.

„Rakušan neměl slitování, vždyť nemá páteř, a ke všemu u něj na zahradě nebydlí, takže má spaní klidné,“ okomentoval to následně jeden z diskutujících.

„Pro ukrajinský cigány se mohou přetrhnout (jsou to gesta, pak budou poukazovat, jací jsou filantropové). A pro ‚svoje‘... české občany empatii nemají,“ dodal další.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…