A všichni: Válka je vůl! Václav Krása na Václaváku a drsné příběhy zdravotně postižených s elektřinou

08.10.2022 13:02 | Reportáž

„Máme strach z toho, zda zvládneme naše životní náklady, zda zvládneme normální běžný život,“ shrnula předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková na dnešní demonstraci na Václavském náměstí důvody protestu. Kromě zdražování cen potravin a energií pak předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása též zmínil strach z války, který pociťují zdravotně postižení. „My se války bojíme. My nechceme válku. My chceme, aby se politici celého světa snažili dohodnout,“ apeloval.

A všichni: Válka je vůl! Václav Krása na Václaváku a drsné příběhy zdravotně postižených s elektřinou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace s názvem Pět minut po dvanácté. Vyjádření nesouhlasu s nedostatečnou reakcí vlády na stávající inflaci a její sociální dopady

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí
Přítomné na dnešní demonstraci podle Žitníkové pojí strach. „My víme, proč jsme, jsme tady proto, že se obáváme toho, co přijde. Máme strach z budoucnosti. Máme strach z toho, zda zvládneme naše životní náklady, zda zvládneme normální běžný život. Rostou ceny elektřiny, rostou ceny potravin,“ shrnula a pozastavila se nad cenou másla či mouky.

Nejen vláda, ale i senátoři a poslanci mají podle ní konat. „Jsou to lidé, kteří zodpovídají za naše životy a mohou udělat to, aby se nám lépe žilo,“ vyjádřila se.

Shrnula, že odbory už delší dobu žádají, aby byli zastropované ceny na straně výrobců. „Vládo, konej! Můžeš! Můžeš zastropovat ceny. Můžeš určit za kolik, co zaplatíme,“ řekla Žitníková s tím, že to je běžné i ve zdravotnictví u léků.

Kromě zastropování cen by pak ní měla vláda také zvýšit minimální mzdu a platy zaměstnancům ve veřejných službách. „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Vládo, hledej způsoby, pokud je hledat nechceš, tak to předej jiným,“ uzavřela pak.

Krása následně navázal na její projev s poukazem na to, že „chudoba doléhá“ i na Národní radu osob se zdravotním postižením ČR.

„Současná situace, vysoká inflace, zdražování všeho dopadá na lidi, kteří jsou závislí na vaší pomoci, a je potřeba, abychom tento stav změnili,“ vyjádřil se.

Donesl se k němu jeden z příběhů: „Nedávno mi psala jedna velmi stará paní. Psala mi: ‚Pane Kráso, prosím vás, pomozte mi. Já mám kyslíkový přístroj, nemůžu bez něj žít, ale ten je tak drahý na elektřinu, že to nemůžu zaplatit.‘“

Kromě takovýchto situací musí lidé se zdravotním postižením řešit i zdražování zdravotních pomůcek. „Když jsem byl za ministrem zdravotnictví, tak mi říkal: ‚O inflaci mi nepovídejte, to není moje téma‘,“ vyřkl též. Nerozumí prý, proč bychom se v období vysoké inflace „měli uskromňovat“. „Proč máme říct, že budeme žít chudě? Přejedlo se nám to bohatství? Ne. Jsou tady chyby, které je potřeba napravit,“ zaznělo.

A svůj projev zakončil se slovy k válce. „My, lidé se zdravotním postižením, se strašně bojíme války. My se neumíme bránit. My se jí opravdu bojíme. A pořád kolem sebe slyšíme, že bude válka, že se chystá válka, že musíme zbrojit. My se války bojíme. My nechceme válku. My chceme, aby se politici celého světa snažili dohodnout. Aby neválčili,“ zakončil Krása a rozloučil se slovy: „Válka je vůl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…