A zase před volbami! Co mu slíbili? Zle po odchodu Blaška z SPD

15.09.2022 11:23

Odchod europoslance Hynka Blaška z SPD vzbudil rozruch v opozičním hnutí. Sám Hynek Blaško se k tomuto svému kroku vyjádřil na sociálních sítích, kde podal předsedovi SPD i svoji „výpověď“. Reakce Tomia Okamury a dalších na sebe nedaly dlouho čekat: „Zase před volbami? Podezřelé. To není náhoda.“

A zase před volbami! Co mu slíbili? Zle po odchodu Blaška z SPD
Foto: Printscreen: ČT24
Popisek: Tomio Okamura a Hynek Blaško

„Pane předsedo SPD, tímto dopisem ukončuji své členství v SPD (členský průkaz přikládám).“

Těmito slovy uvedl svůj příspěvek na facebooku europoslanec zvolený za SPD Hynek Blaško. A přidal i důvody, které ho k tomuto rozhodnutí vedly.

Zmiňuje např. to, že se do europarlamentu dostal i přes odpor Tomia Okamury, hlavně se ale vyjadřuje k podle něj nedemokratickým poměrům uvnitř samotné SPD.

„Vaše hnutí se holedbá demokracií, ale realita je zcela odlišná. Stanovy Vám umožňují vyhazovat členy, likvidovat krajské a místní organizace bez řádného zdůvodnění,“ píše Blaško a pokračuje:

„Z toho důvodu jste obklopen pouze lidmi, kteří jsou k Vám loajální a nedovolí si Vám oponovat. Členové, kteří tak nečiní, jsou bez milosti vyhozeni.“

Zpochybňuje i tvorbu kandidátních listin pro volby. Ta prý probíhá tak, že jednotlivé organizace vytvoří kandidátní listiny a Okamura jim je překope a dosadí svoje lidi, mnohdy i z konkurenčních stran.

„Členům se to nelíbí, a pokud nesouhlasí, jsou vyhozeni,“ dodává k tomu Blaško s tím, že se členská základna neustále zmenšuje a Okamura to neřeší.

Dalším důvodem k odchodu bývalého generála z hnutí SPD se podle jeho slov stal fakt, že nepodpořil kandidáta SPD do Senátu, a tím byl vnímán jako zrádce.

„Od mého prohlášení za zrádce naše komunikace skončila. Dělal jste, že neexistuji, vždy jen p. David. Přijal jsem Vaši hru a snažil se o totéž. Myslím, že se nám ta hra povedla, ovšem ke škodě věci,“ bilancuje Blaško a pokračuje tím, že přesto nikdy nešel proti programu SPD a plnil si dál své povinnosti.

„Důvodů, proč nechci být dále členem hnutí, bych mohl uvést daleko více včetně podrazů, které jste na mě s Davidem udělali,“ zmínil opakovaně dalšího europoslance Ivana Davida, který v SPD zůstává.

„Jsem zklamán, a proto odcházím a doporučuji Vám se zamyslet a konečně pochopit, že členové jsou to nejcennější, co máte. Nakládejte s nimi, jak se sluší a patří, pak nebudou odcházet,“ uzavírá Blaško výčet toho, proč položil stranickou legitimaci SPD.

Okamura: Blaško lže. Uražené dítě, kterému rozkopali bábovičky

Jeho slova ale nenechala v klidu předsedu tohoto hnutí Tomia Okamuru. Ten ale s uvedenými důvody poslancova odchodu z hnutí nesouhlasí.

„Europoslanec Hynek Blaško oznámil odchod z SPD. Pravý důvod odchodu pana Blaška z SPD je úplně jednoduchý,“ uvádí a pokračuje.

„Pan Blaško se urazil, zradil a podrazil voliče SPD, díky kterým se stal europoslancem, a to jen proto, že chtěl být prezidentem, ale 250 členů celostátního grémia SPD v sobotu demokratickým hlasováním jednomyslně vybralo jako kandidáta na prezidenta za SPD Jaroslava Baštu,“ vidí důvod Blaškova odchodu z SPD Okamura v blížících se prezidentských volbách.

„Nikdo z členů grémia nenavrhl pana Blaška. A pan Blaško tuto situaci teď psychicky nezvládl, nedokáže respektovat demokracii, urazil se, lže o SPD, upřednostnil svoje ego a chová se jako malé uražené dítě, kterému rozkopali bábovičky,“ nebere si servítky Okamura.

Podle něj není ani náhoda, že Blaško vystoupil z hnutí před volbami, protože tak chtěl SPD co nejvíce poškodit. Vidí za tímto krokem dokonce podporu Fialova kabinetu.

Podle Okamury už se Blažkovi nechce pracovat pro voliče SPD, kteří ho zvolili, a díky kterým má lukrativní plat europoslance 180 tisíc korun čistého měsíčně + náhrady.

„Na mandát europoslance se mu proto ale rezignovat nechce,“ konstatoval Okamura a vše uzavřel tím, že je z přístupu pana Blaška lidsky velmi zklamaný.

Okamura ale není sám, kdo je z odchodu Blaška z řad SPD rozladěný. Na svém facebooku se vyjádřil i poslanec Jiří Kobza.

„To je zajímavé, Volný se také trhnul krátce před volbami, teď pan generál před volbami, ve kterých pětikolce teče do bot a preference SPD jdou nahoru... náhodička? Ani náhodou tomu nevěřím,“ napsal a stejně jako Okamura naznačil, že Blaškův odchod před volbami není náhoda a že za ním je pomoc vládnoucí koalici.

„Ono časem vyplyne, co za to pan generál dostal slíbeno a od koho, stejně jako ta parta, co trhala Úsvit,“ je přesvědčený Kobza.

Podobně jako Okamura také Kobza uvádí, že kdyby se chtěl Blaško zachovat férově (do europarlamentu se dostal po zádech SPD), tak odešel po volbách.

„Klidně to ty dva týdny mohl ještě vydržet. Takhle je to příliš očividné, že měl jasný úmysl SPD poškodit právě před volbami, které budou referendem o vládě,“ uzavírá poslanec Kobza.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …