A zase ti Rusové. Teď se píše o tom, jak ovlivnili volby v Itálii

06.03.2018 17:23

Španělský deník El País přinesl informace o tom, jak Rusko ovlivňovalo nedělní parlamentní volby v Itálii.

A zase ti Rusové. Teď se píše o tom, jak ovlivnili volby v Itálii
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Server španělského deníku El País zveřejnil analýzu, která ukazuje, jakým způsobem Rusko ovlivňovalo parlamentní volby v Itálii, a to skrze sociální sítě. Rusové prý přitápěli pod kotlem strachu z migrační krize, aby v Itálii posílily krajní strany, především strany krajní pravice. Pod zmíněným kotlem zatápěli lidé tím, že sdíleli příběhy ruského Sputniku. Příběhy ruského Sputniku prý předkládaly nepravdivý obraz o situaci v Itálii.

Sputnik ve zprávách psaných italsky tvrdil, že migranti nesou spoluvinu na špatné ekonomické situaci v Itálii. Vinu na této špatné situaci nese údajně také Evropská unie, která příliv migrantů umožnila. Ruský Sputnik např. Italům tvrdil, že v roce 2065 by počet migrantů mohl v populaci přesáhnout hranici 40 procent celkové populace. Sputnik také tvrdil, že tady někde bude třeba hledat kořeny „migrantského chaosu a sociální války“. Analýza dat prý ukázala, že 90 procent profilů, které sdílely Sputnik, v minulosti šířily antiimigrační názory.

El País k tomu dodává, že šiřitelé dezinformací se neopírali jen o Sputnik, ale také o jiné zdroje. Přidal také zmínku o tom, že ruský vliv na volby je zkoumán také ve Spojených státech.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Téma migrace hrálo zásadní roli v nedělních volbách. Strany, které k tomuto tématu nezaujaly jasné stanovisko, byly podle předvolebních průzkumů odsouzeny k neúspěchu. Ve společnosti existuje napětí právě kvůli dokola probíranému tématu migrace. Právě díky živení strachu z migrace ve volbách uspěl šéf Ligy Severu Matteo Salvini.

Pozici Ligy Severu podle nich posílil incident v italské Maceratě z počátku roku 2018, kdy bylo nalezeno rozřezané tělo osmnáctileté drogově závislé dívky ve dvou kufrech. Na vraždu této dívky reagoval další Ital tím, že střílel v ulicích na lidi, kteří mu připomínali migranty.

Informace ze španělského deníku šíří českým internetem například čerstvý ředitel neziskové organizace Evropské hodnoty Jakub Janda.

Zdroj: Facebook Jakuba Jandy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…