A zatím na Ukrajině: 22 ruských útoků. Zmatek

17.10.2023 10:14

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu je podle svých vlastních slov spokojen. Rusové prý aktivní obranou blokují jakýkoli další ukrajinský postup. U Avdijivky prý navíc Rusové posilují své jednotky. Ukrajinci navzdory ministrově spokojenosti hlásí, že nadále postupují u Bachmutu a v Západní části Záporožské oblasti u Robotyne. Ruský prezident Vladimir Putin přijel do Pekingu za svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

A zatím na Ukrajině: 22 ruských útoků. Zmatek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Ruská agrese proti Ukrajině trvá již víc než 600 dní a podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Rusové posílají k Avdijivce další jednotky.

„Rusko pravděpodobně nasadilo prvky nejméně dvou brigád Centrálního vojenského okruhu (CMD) k posílení útočných operací sil Doněcké lidové republiky (DNR) na frontě u Avdijivky,“ napsal institut. „Geolokalizované záběry zveřejněné 16. října ukazují, že ruské síly okrajově postoupily kolem silnice E50 asi 3 km jižně od Avdijivky. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské síly odrazily za poslední den celkem 22 ruských útoků ve směru Avdijivka, což je méně než 30 hlášených útoků z 15. října. Ruské zdroje poznamenaly, že vojáci zvýšili intenzitu leteckých a dělostřeleckých úderů na osadu, aby kompenzovali pomalý postup ruských pozemních sil. Ty narážejí na silné ukrajinské pozice u Avdijivky,“ rozvedl institut popis situace na frontě.

ISW informuje

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31658 lidí

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua vedou natolik úspěšnou aktivní obranu, že znemožňuje ukrajinský postup. Ukrajinský generální štáb naproti tomu hlásí, že Ukrajinci bránící svou zemi postupují jak u Bachmutu, tak v západní části Záporožské oblasti u Robotyne. Ruští prováleční blogeři si podle institutu stěžují na nedostatek informací o úspěších a případných neúspěších ruských ozbrojených sil na Ukrajině.

Rusové pokračují v raketových a dronových útocích na území Ukrajiny. Ukrajinské vojenské zdroje podle ISW informovaly, že ruské síly odpálily pět řízených střel Kh-59, jednu balistickou střelu Iskander na východní a jižní Ukrajině a 12 bezpilotních letounů Šahíd – 131/136 na západní Ukrajině.

Podle serveru Ukrajinska pravda Rusové zasáhli ubytovnu v centru Slovjansku. „Ruští okupanti udeřili v noci na centrum Slovjansku v Doněcké oblasti a zasáhli vysokoškolské koleje,“ napsal server. Naštěstí prý nikdo nezemřel.

Server britského listu The Guardian upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin dorazil do Pekingu za čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

„Putina na letišti přivítal čínský ministr obchodu Wang Wentao. Návštěva představuje první letošní Putinovu oficiální cestu mimo území bývalého Sovětského svazu po návštěvě Kyrgyzstánu, bývalé sovětské republiky, začátkem tohoto měsíce,“ uvedl server britského listu s tím, že vládci obou zemí spolu budou diskutovat o válce v Izraeli, ale také o dalším rozvoji projektu nové čínské hedvábné stezky známém také pod souslovím Pás a stezka. V Česku byl velkým podporovatelem tohoto projektu dnes již bývalý prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jasně, ukrové postupují neustále - aspoň mediálně, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 17.10.2023 13:00:06
Avdějevka není nějaká "osada", ale předměstí Doněcka, kde se ukrové silně opevnili a už roky odtud ostřelují civilní čtvrtě Doněcka, v současnosti americkou kazetovou municí. Nadzemní stavby Avdějevky jsou z velké části poničeny, rusové postupně ovládají zásobovací trasy a ukrům hrozí obklíčení a konec po vzoru Mariupolu. Dnes už zničená vesnička Robotyne je v šedé zóně, přes kterou se ukrové marně snaží dostat už od června, pokud celou dobu "postupují", pak asi způsobem opakovaně tam a zpět - tomu by odpovídaly jejich obří ztráty, o kterých ukrovská propaganda a autoři typu Miloše Poláka cudně mlčí.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…