A že chlapi nebrečí... Topolánek se neudržel nad úmrtím královny. Bartoš vzpomínal, jak reprezentoval na posledních narozeninách

08.09.2022 22:00 | Ze sítí

Na britskou královnu Alžbětu II. vzpomíná mnoho českých politiků jako na výjimečnou osobnost. Oddanost, statečnost i lidství panovnice, jež Spojenému království vládla přes 70 let, oceňují prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala či předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová i opoziční politici. Na britskou panovnici vzpomenula též Dagmar Havlová Veškrnová. Manželka prvního polistopadového prezidenta označila královnu Alžbětu II. za součást „starého stabilního světa“. „Umřela mi Královna,“ vyjádřil se expremiér Mirek Topolánek.

A že chlapi nebrečí... Topolánek se neudržel nad úmrtím královny. Bartoš vzpomínal, jak reprezentoval na posledních narozeninách
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Anketa

Kdyby ve 2. kole volby prezidenta byli Andrej Babiš a Petr Pavel, kdo by měl váš hlas?

76%
4%
hlasovalo: 25643 lidí
Na dlouholeté oddané vládnutí britské panovnice i na její lidskost vzpomínají osobnosti politického dění se shodou, že nás dnes opustila významná osobnost.

Z reakcí, které se šíří po oznámení smutné zprávy, je patrné, že se potvrzují slova nového britského krále Charlese III., jenž poukázal na to, že jeho matka se těšila široké oblibě. „V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,“ prohlásil s tím, že si je vědom toho, že odchod 96leté britské panovnice těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.
 
Službu monarchii a nesmírnou pokoru a vznešenost Alžběty II. vyzdvihl prezident Miloš Zeman. „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ uvedl český prezident skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Také český premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil své zarmoucení nad smutnou zprávou. „Jsem hluboce zarmoucen smrtí Jejího Veličenstva královny Alžběty II. Srdečnou a upřímnou soustrast královské rodině a britskému lidu a lidu Společenství národů,“ napsal.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označuje královnu Alžbětu II. za vzor oddanosti. „Její královská Výsost Alžběta II. zůstane v paměti všech jako vzor oddanosti panovníka své zemi a podřízení blahu a potřebám své země. Obdivovala jsem ji.“

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) vládkyni Spojeného království označil za symbol „kontinuity a stability“. „Čest její památce. Král Charles má před sebou nyní náročný úkol,“ doplnil.

Expremiér Mirek Topolánek se vyjádřil, že Alžběta II. byla i jeho královnou. „Umřela mi Královna. A neříkejte, že jste si ji také trochu nepřivlastňovali. A nezáviděli jim ji. A že chlapi nebrečí,“ napsal.

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) zveřejnil, že je zprávou hluboce zarmoucen. „Odešel symbol statečnosti, pracovitosti, oddanosti i lidství. Moje myšlenky jsou s královskou rodinou i občany Spojeného království a Commonwealthu. Čest její památce,“ zní od něj k úmrtí britské královny.

Pro ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) královna Alžběta II. byla a navždy zůstane „vzorem silné, pokorné a oddané služby vlastnímu národu“. „Je obdivuhodné, jak dokázala reflektovat proměnu světa i své země, udržet jednotu národa a obětovat své já pro svůj lid,“ ocenila.

Manželka prvního polistopadového prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová Veškrnová sdílela fotografie ze společného setkání s britskou královnou a uvedla, že dnes odešla nejvýznamnější panovnice evropského královského dvora. „Velmi jsem ji ctila pro její postoje, pevnost i smysl pro humor. Byla velmi lidská,“ vzpomíná. „Čest její památce. A není to pouze fráze. Čest, morálka, zásady. Něco, co se už moc nenosí, a přesto si toho všichni vážíme. Starý stabilní svět,“ doplnila.

Pirátský předseda Ivan Bartoš sepsal, že smrt královny Alžběty II. je pro Británii „koncem jedné dlouhé éry a je to událost, která zasáhne celý svět“. „Velice osobně zasáhla i mne. Vyjadřuji všem členům královské rodiny, svému příteli velvyslanci Nicku Archerovi, všem poddaným Jejího Veličenstva i všem obdivovatelům její osobnosti po celém světě svou nejhlubší soustrast,“ uvedl.

Podělil se též s tím, že vždy choval velké sympatie ke Spojenému království a měl tu čest reprezentovat českou vládu na recepci u příležitosti posledních oficiálních oslav narozenin Jejího Veličenstva.

„Královna Alžběta byla neodmyslitelnou součástí obrazu Spojeného království jako důstojné, přátelské země. Byla pojítkem mezi minulostí a současností, byla symbolem i idolem. Upřímná láska Britů k jejich královně byla srozumitelná i nám. I přes její vysoký věk, ale zároveň právě pro její dlouhé kralování, jsme si nikdo nedovedli představit na britském trůnu nikoho jiného a ani jsme si nic takového představovat nechtěli,“ vyjádřil se.

Exministryně financí Alena Schillerová podotkla, že Alžběta II. si svými činy získala respekt po celém světě. „Obětavě sloužila lidu až do samého konce. Je symbolem jedné éry. Ta s jejím odchodem také končí,“ napsala.

Předseda největšího opozičního hnutí ANO, expremiér Andrej Babiš vzpomenul, že měl tu čest, poznat královnu Alžbětu II. osobně v roce 2019 v Portsmouthu na poctě válečným veteránům. „Bylo pro mě ctí jí být představen, měla vždy můj nejhlubší respekt. Křehká, jemná, skromná žena, která jmenovala 14 britských premiérů, setkala se s 13 americkými prezidenty a ztělesňovala více než kdokoli jiný na světě oddanou službu vlasti, státu a národu. I díky ní byla a je Velká Británie spolehlivou a svobodnou zemí a naším dobrým partnerem,“ ocenil také naše spojenecké vztahy s Británií.

Komentátor Jindřich Šídlo též připomenul královninu návštěvu Čech. „Českou republiku navštívila britská královna Alžběta II. Na Olomoucku pokračovaly záplavy,“ stálo u kresby z roku 1996 vydané v Týdeníku Respekt.

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka také podotýká, že Alžběta II. byla vzorem „nejen Britům, ale mnoha lidem po celém světě“: „Dokázala svůj národ spojovat v časech dobrých, ale zejména v těch zlých. Své povinnosti zvládala vždy s obrovskou noblesou, pokorou a úsměvem na tváři. Upřímnou soustrast všem blízkým a pokoj její duši.“

Jaká bude Velká Británie po odchodu britské královny se táže poslanec Patrik Nacher (ANO), jenž připomenul, že panovnice měla ohromný respekt a lidé ji měli rádi.

„Stála po boku svých občanů v těžkých chvílích, které přineslo 20. století, i v období nedávné pandemie. Chci vyjádřit soustrast rodině a všem, kteří v ní tak jako já viděli člověka, který umí v krizi spojovat společnost,“ uvedla prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…