AFP: Schůzka k migraci v Praze je znakem stoupajícího napětí v EU

10.09.2015 21:03

Jednání ministrů zahraničí visegrádské skupiny (V4) o migrační krizi, kterého se v pátek v Praze zúčastní také ministři zahraničí Lucemburska a Německa, je "znamením rostoucího napětí s Berlínem", napsala dnes agentura AFP.

AFP: Schůzka k migraci v Praze je znakem stoupajícího napětí v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Cílem setkání je mimo jiné zevrubněji seznámit šéfy diplomacií Německa a také Lucemburska, jakožto nynějšího předsednického státu EU, s odmítavým postojem zemí V4, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, ke snaze Evropské komise a potažmo Berlína zavést povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. Podle AFP se dnes mezi unijními zeměmi prohloubily rozpory v otázce řešení uprchlické krize. Několik zemí se prý "postavilo otevřeně proti politice 'velkorysosti' obhajované Berlínem vůči uprchlické vlně, která stále narůstá na evropských cestách".

Rakouské dráhy přerušily kvůli návalu uprchlíků spojení s Maďarskem

"Den poté, co předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker mohutně vyzval členské země EU ke 'smělosti' a 'lidskosti', se místo toho znásobily známky napětí v Maďarsku, v Rumunsku a na Slovensku, ale také v Dánsku a v Rakousku," upozornila agentura. Podle ní je "nekonečný proud uprchlíků, často ze Sýrie nebo z Iráku, daleko od toho, aby vysychal. Počet lidí zaznamenaných dnes, jak přecházejí hranice mezi Srbskem a Maďarskem, stejně jako na hranicích s Rakouskem, dosáhl nového rekordu.

Rakouské dráhy přerušily kvůli návalu uprchlíků spojení s Maďarskem. Budapešť nasadila i vězně, aby co nejdříve dobudovali hraniční plot u Srbska. Maďarský záměr nasadit do ostrahy hranic armádu pak vyvolal spěch mezi uprchlíky, kteří se hrnou do nitra Evropy takzvanou balkánskou cestou ve strachu, aby pro ně už nebylo pozdě. Hranice se má podle maďarských představ stát neprodyšnou 15. září.

Dánsko dočasně přerušilo železniční spojení s Německem

V odporu vůči přání německé kancléřky Angely Merkelové, aby byli uprchlíci vítáni, nezůstává Maďarsko podle AFP osamoceno. Rumunský prezident Klaus Iohannis se veřejně postavil proti systému kvót navrhovanému Junckerem pro přerozdělení 160.000 uprchlíků mezi země EU už od příštího týdne. "Nevidíme to jako řešení a nemyslíme si, že je vhodné hovořit o závazných kvótách vypočtených velmi byrokratickým způsobem," upozornil Iohannis.

Slovenský premiér Robert Fico má podle AFP stejný názor: "Když Německo a Francie něco řeknou, nemusíme se klanět a opakovat to samé." A odpor není jen ve východní Evropě - také Dánsko dočasně přerušilo železniční spojení s Německem kvůli zvýšenému počtu běženců, mířícího ovšem do Švédska, "kde jsou naopak vítaní".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…