AIDS a syfilis: Čísla z Prague Pride

12.08.2019 13:31

Česká společnost AIDS pomoc poskytuje od roku 2014 preventivné lékařské testy i v terénu, tedy i na pochodu Prague Pride. Letos bylo provedeno 2308 testů u 861 lidí. Dopadlo to následovně...

AIDS a syfilis: Čísla z Prague Pride
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Na festivalu Prague Pride mohou od roku 2014 účastníci využít možnost nechat se otestovat na HIV, žloutenku nebo syfilis. Česká společnost AIDS pomoc tvrdí, že během svých laboratorních testů pravděpodobně odhalila o pět případů syfilis víc než v minulém roce. Počet HIV pozitivních osob je srovnatelný s loňským rokem.

„Do Národní referenční laboratoře bylo odesláno celkem 14 vzorků k ověření diagnózy, z toho 4 vzorky na HIV a 10 případů na syfilis. U HIV je to stejný počet jako v předchozím roce, u syfilis se jedná o nárůst o 5 případů,“ uvedla Česká společnost AIDS pomoc.

„Dále jsme předali k řešení podezření na 2 případy žloutenky B a 3 případy žloutenky C. Zatím nejsou vyhodnoceny laboratorní testy z ordinací Domu světla – ty budeme znát v průběhu následujících dnů. V případě potvrzení HIV+ výsledků čeká nové pacienty zahájení léčby. HIV je nevyléčitelná infekce, ale správné a pravidelné užívání HIV antiretrovirotik sníží hladinu HIV v těle na nezjistitelnou úroveň a zabrání přenosu viru na sexuální partnery. Virus se stane nedetekovatelný a nepřenosný (nedetekovatelný = nepřenosný),“ uvedl Jiří Pavlát,  ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Pro zájemce o testování byl připravern také standardní dotazník, a to v několika jazycích – v češtině, slovenštině, angličtině, němčině a španělštině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…