AKTUÁLNĚ Ke svaté Anně v Brně přivezli pacienty ve velmi vážném stavu. Jsou napojeni na plicní ventilaci

21.03.2020 11:47

„Během noci a dnes dopoledne byli do Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně převezeni z anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Prostějov další dva pacienti s onemocněním COVID-19, jejichž stav se zhoršil natolik, že museli být převezeni k nám a napojeni na plicní ventilátor,“ informovala tisková mluvčí nemocnice Dana Lipovská server ParlamentníListy.cz.

AKTUÁLNĚ Ke svaté Anně v Brně přivezli pacienty ve velmi vážném stavu. Jsou napojeni na plicní ventilaci
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Rychlotest na koronavirus

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí
Podle dostupných informací se jedná o muže, jeden je ročník 1965 (pacient z noci) a druhý ročník 1959 (pacient z dnešního dopoledne). „Aktuálně tedy máme na anesteziologicko-resuscitační klinice tři pacienty s onemocněním COVID-19. Všichni jsou napojeni na plicní ventilaci a jejich stav je velmi vážný,“ dodává Lipovská.

Celkový počet osob s prokázanou nákazou COVID-19 je v České republice k sobotnímu ránu 904.

Onemocnění COVID-19 je způsobeno novým typem koronaviru s odborným označením SARS-CoV-2. Jedná se o vysoce infekční onemocnění, které se projevuje zejména horečkami, respiračními potížemi (kašel, dušnost), bolestí svalů a únavou. U starších a chronicky nemocných osob může nemoc mít vážnější průběh a může vést i k úmrtí. Další charakteristiky a nebezpečnost onemocnění jsou vzhledem ke krátkému času od prvního výskytu u člověka stále předmětem sledování a výzkumu.

Inkubační doba se pohybuje mezi 6 a 14 dny, smrtnost se uvádí v řádu několika procent. K přenosu nemoci dochází kontaktem s infikovanou osobou prostřednictvím kapének šířených při mluvení, kýchání či kašlání. Zdroj nákazy zatím nebyl prokazatelně identifikován, pravděpodobně však jde o některé z divokých zvířat v lokalitě prvního výskytu onemocnění.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…