ANO a ČSSD: Zvedneme důchody. SPOLU: Spořte si sami

29.09.2021 8:51

Politici jsou si vědomi toho, že česká společnost stárne a senioři jsou silnou voličskou skupinou. Jeden vedle druhého proto v předvolebních programech slibují vyšší důchody. Pravicová koalice SPOLU, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, také volá po tom, aby si lidé mohli sami na důchod více spořit.

ANO a ČSSD: Zvedneme důchody. SPOLU: Spořte si sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Za pár dní v Česku proběhnou volby. Jednou z nejsilnějších voličských skupin jsou senioři. Na ty cílí především šéf hnutí ANO a stávající premiér Andrej Babiš, který mnohokrát zdůraznil, že pro ANO jsou důchodci priorita a navyšování důchodů je zásadní věcí.

Anketa

Má se o zahraniční politice EU dál rozhodovat jednomyslně, čili i s naším právem veta?

98%
1%
hlasovalo: 10640 lidí

Ale seniory se snaží oslovit i další politici. Vedle Andreje Babiše i ČSSD slibuje, že navýší důchod do roku 2025 na 20 tisíc korun. Koalice Pirátů a STAN slibují jen o pár set korun méně. Padají také sliby o zavedení minimálního důchodu ve výši 10 tisíc korun.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zdůrazňuje, že sociální demokraté zachovají průběžný důchodový systém, jak ho známe dnes, protože ho považují za nejstabilnější.

Pravicová koalice SPOLU, tedy koalice ODS, lidovců a TOP 09, chce lidem umožnit, aby si více spořili na vlastní penze, případně aby přispívali na penze svým rodičům či prarodičům.

 „Možnost soukromého spoření funguje už dnes, chceme však rozšířit spektrum fondů, v jejichž rámci si lidé budou moct šetřit na stáří a inspirovat se i v zahraničí, kde se např. osvědčily účty dlouhodobých investic,“ zaznělo od předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové ve vyjádření pro deník Právo.

V jedné věci se ale koalice SPOLU a ČSSD shodnou. Politici z obou těchto uskupení by rádi zkrátili povinnou dobu placení důchodového pojištění z 35 na 25 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…