ANO a TOP 09 v Příbrami podepsaly smlouvu, starostou bude Vařeka

22.10.2014 6:57

Příbramské ANO a TOP 09 v úterý večer podepsaly koaliční smlouvu. Strany se shodly na tom, že starostou Příbrami bude lídr vítězného ANO Jindřich Vařeka a místostarosty Alena Ženíšková (ANO) a Václav Švenda (TOP 09). Rada města se kromě starosty a dvou místostarostů bude skládat ještě ze čtyř neuvolněných radních.

ANO a TOP 09 v Příbrami podepsaly smlouvu, starostou bude Vařeka
Foto: Honza Groh
Popisek: Václavské náměstí v Příbrami

ČTK o tom dnes informoval lídr Vařeka. Jména neuvolněných radních ještě strany nezveřejnily, dva by měli být za ANO a dva za TOP 09. Ustavující jednání zastupitelstva by se mělo konat 10. listopadu. Dosavadním starostou je Pavel Pikrt (dříve ČSSD).

Programový průnik mezi TOP 09 a ANO je podle Vařeky více než devadesátiprocentní

Na spolupráci se obě strany dohodly už minulý týden. "Členové koalice pracují na společném prohlášení o programových prioritách," uvedl Vařeka. Prohlášení by podle Vařeky mělo být hotové do jednání zastupitelstva. koaliční partneři budou ještě v nejbližší době jednat s dalšími politickými stranami. "Budeme se snažit získat jejich podporu, stojíme o jejich spolupráci," dodal lídr ANO.

Programový průnik mezi TOP 09 a ANO je podle Vařeky více než devadesátiprocentní. "Nemáme tam žádný bod, který by se mohl stát předmětem sporu v programovém prohlášení," dodal. Koalice chce vytvořit pro jednání zastupitelstva takové podmínky, aby se s opozicí podle Vařekových slov "nepřetahovaly". Jedním z cílů by mělo být i vylepšení politické kultury. Shodu v programu potvrdil ČTK i lídr příbramské TOP 09 Petr Vácha. "Není tam zásadní rozpor v žádném bodu," uvedl Vácha.

ANO obsadí v pětadvacetičlenném zastupitelstvu deset křesel, TOP 09 čtyři. Společně tedy mají většinu. ČSSD v komunálních volbách skončila sice druhá, ale obhájila jen čtyři z původních 11 křesel. Volební debakl utrpěla také ODS, která dosud se sociálními demokraty na příbramské radnici vládla. Přišla o pět křesel, v novém zastupitelstvu bude mít pouze jednoho zástupce. Po třech křeslech obsadí KSČM a Šance pro Příbram.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…