ANO chce o podmínkách koaliční vlády jednat až po demisi

05.05.2017 6:05

Politici vládního hnutí ANO jsou připraveni jednat o pokračování vlády nynější koalice a jejím personálním složení až poté, co premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podá demisi kabinetu. Shodlo se na tom večer předsednictvo hnutí, řekl novinářům místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec.

ANO chce o podmínkách koaliční vlády jednat až po demisi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Vedení i nadále stojí za svým předsedou Andrejem Babišem a nevidí důvod, proč by měl opouštět funkci ministra financí, píše ČTK.

Z kandidátů na příštího premiéra si ANO umí představit ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD i šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Ministra vnitra Milana Chovance, kterého dnes prezident Miloš Zeman spolu se Zaorálkem a Bělobrádkem označil za dalšího adepta na premiérské křeslo, Brabec nezmínil. „Pro nás z těch třech jmen si umíme představit dvě jména: Lubomírka Zaorálka, případně pana Bělobrádka," uvedl ministr životního prostředí.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Za neuvěřitelné vedení ANO považuje to, že Sobotka „třikrát změnil názor" a i když avizoval podat demisi tento týden, nakonec ji chce doručit na Hrad až v polovině května. „Pokud bychom měli jednat o podmínkách nějakého pokračování vlády na koaliční bázi, musí to být potom, až bude demise podána - bude-li podána," dodal Brabec.

Zástupci ANO jsou podle něj připraveni i přes toto stanovisko jednat s koaličními partnery příští týden na domluvené koaliční radě, i když v té době premiér demisi podle všeho ještě nepodá. ANO si chce situaci se sociálními demokraty a lidovci vyjasnit osobně, ne si posílat vzkazy přes média, poznamenal. O konkrétních variantách či personálním složení však hnutí hodlá diskutovat až poté, co premiér oficiálně oznámí odstoupení vlády a také podle toho, jak se zachová Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…