ANO má největší podporu u voličů ve věku přes 44 let, u mladých dominují Piráti

26.07.2019 18:50

Hnutí ANO má nejsilnější podporu u voličů ve věku nad 44 let, u mladších dominují Piráti. Vyplývá to z analýzy volebních modelů agentury Median za první pololetí letošního roku při hypotetických volbách do Sněmovny. ANO podle analýzy také postupně přebírá voliče hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), zatímco k ODS přecházejí voliči TOP 09. Celkově má největší podporu – přes 30 procent – ANO. Na druhém a třetím místě jsou ODS s 13,8 procenta a Piráti s 13,3 procenta.

ANO má největší podporu u voličů ve věku přes 44 let, u mladých dominují Piráti
Foto: Printscreen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš.

„Hnutí ANO silně dominuje ve skupině starších voličů nad 44 let, přičemž vzdělání v této skupině, na rozdíl od mladších voličů, příliš roli nehraje,“ uvedl Median v analýze. U mladších lidí závisí síla podpory ANO na stupni vzdělání. U lidí ve věku pod 50 let bez maturity hnutí vedené současným premiérem Andrejem Babišem vede, ale lidé ve stejné věkové skupině s maturitou by nejčastěji dali hlas Pirátům.

Piráti jednoznačně překonávají ANO i ODS u nejmladších voličů ve věku 18 až 24 let. V této věkové skupině mají podporu téměř 30 procent lidí, zatímco ODS a ANO jen zhruba 14 procent. Piráti mají největší podporu ze všech stran i ve skupině 25 až 34 let, ve všech dalších věkových skupinách už vede ANO.

Z hlediska vzdělání vede ANO u lidí se všemi stupni vzdělání, ale s rostoucím vzděláním se podíl příznivců hnutí zmenšuje. Například u lidí se základním vzděláním činí podíl voličů ANO asi 33 procent, kdežto voličů ODS jen zhruba 11 procent. U vysokoškolsky vzdělaných podpora ANO klesá na 25,5 procenta, zatímco podpora ODS stoupá na 18,5 procenta. Nejmenší podporu mají u vysokoškoláků komunisti s 2,5 procenta.

Hnutí ANO vede i ve všech kategoriích voličů při rozdělení podle velikosti obcí a měst, kde žijí. Silnější podporu má ale v malých a středně velkých městech. ODS a Piráti mají zase nejsilnější voličskou základnu ve větších městech, s počtem obyvatel 100.000 a více. Nejmenší úspěch u lidí z větších měst mají lidovci s 3,9 procenta, zatímco třeba u obcí s počtem obyvatel pod 5000 má KDU-ČSL téměř dvojnásobnou podporu.

Při rozdělení voličů podle práce má největší podporu téměř ve všech skupinách také ANO. Třeba u živnostníků ale vede ODS s velkým náskokem 29 procent hlasů na ANO, které by volilo jen 19 procent živnostníků. U studentů a prvovoličů jsou zase na prvním místě Piráti s podílem zhruba třetiny voličů a na druhém místě je se značným odstupem TOP 09 s asi 14 procenty hlasů.

Median ve své analýze zjišťoval i přechody voličů mezi jednotlivými stranami. „SPD relativně dost ztrácí voliče. Ti se přesouvají k ostatním stranám, především k ANO, a nezanedbatelná část z nich deklaruje, že k volbám nepůjde vůbec. Za zmínku také stojí relativně velký odliv voličů TOP 09 k ODS,“ uvedla agentura. ANO zase v současnosti přitahuje značnou část voličů, kteří v posledních sněmovních volbách k urnám vůbec nepřišli.

Při analýze vycházel Median z volebních modelů za období od začátku ledna do konce června letošního roku, kterých se zúčastnilo přes 5600 lidí starších 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…