Abdeslama zadrželi, tak ta skupina barbarů byla nucena konat, hlásí přímo z Bruselu eurokomisařka Jourová

22.03.2016 18:26

Přímo z terorem sužovaného Bruselu v úterní Kauze dne promluvila česká eurokomisařka Věra Jourová. Teroristy označila za barbary, s nimiž je třeba bojovat. Je také nutné mít se více na pozoru. „Já mám přátele v Izraeli, kteří mi říkají, že si na ohrožení možná budeme muset zvyknout, protože to může být dlouhodobé,“ upozornila.

Abdeslama zadrželi, tak ta skupina barbarů byla nucena konat, hlásí přímo z Bruselu eurokomisařka Jourová
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

„My jsme tady neustále v jakémsi stavu stanného práva. Vidíme vojáky se samopaly. My jsme si vědomi toho, že odtud byly řízeny útoky v Paříži, a teď teroristé udeřili přímo v Bruselu,“ popsala situaci česká eurokomisařka. „Myslíme na ty lidi, kteří jsou tam venku. Snažíme se pracovat jako každý jiný den, ale nebylo to úplně jednoduché,“ doplnila.

Dáma si je vědoma toho, že k útoku došlo i 400 metrů od budov parlamentu v metru. „Ale žádný výbuch jsme tady neslyšeli,“ uvedla. Z pohledu laika teroristé byli donuceni konat potom, co došlo k zadržení hledaného teroristy Abdeslama. „Skupina teroristů, já bych skoro řekla barbarů, byla donucena konat,“ podotkla.

Sama má na starosti mimo jiné i ochranu osobních údajů a tady je vidět určitý rozpor. V současné bezpečnostní situaci je to tak, že bezpečnostní složky dostanou přístup ke mnoha údajům. V tuto chvíli je to ale nezbytné, avšak v obecné rovině bychom si podle eurokomisařky měli uchovat svobodu.

Jen pro dokreslení dodala, že měla naplánované nějaké "grilování" a musela ho zrušit. „Dnes tedy to pro mě znamenalo zrušit nějakou akci mimo. Měla jsem jít na nějaké grilování do parlamentu,“ uzavřela s tím, že byly v plánu zřejmě interpelace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…