Absolventů máme dostatek. Teď jde o kvalitu školství, říká ministr

18.05.2012 9:29

Nový ministr školství Petr Fiala oznámil plán plošně zavést zápisné na vysokých školách. Je to jeden z problémů, který musí v resortu vyřešit. Chce také zvýšit kvalitu českého školství, protože vzdělaných lidí už je zde hodně. Řekl to v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Absolventů máme dostatek. Teď jde o kvalitu školství, říká ministr
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

Fiala zdůrazňuje, aby se na české školství nahlíželo komplexně. Je podstatné to, co o něm říkají učitelé, studenti, žáci a také jak je hodnoceno v zahraničí. Některé studie ale poukázaly na propad ve vědomostech žáků.

„Ty studie nám ukazují docela vážné problémy se čtenářskou gramotností. Zahraniční studie také poukazují na některé snižující se znalosti v technických, matematických a přírodovědných předmětech. To jsou samozřejmě věci, kterých jsem si vědom, a s nimiž je potřeba něco dělat,“ řekl Fiala v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Kvantitativně jsme na tom dobře. Teď je třeba dbát na kvalitu

V kvantitativních ukazatelích je Česká republika podle Fialy v průměru nebo nadprůměru mezi zeměmi OECD. Jak v přístupu lidí k vysokoškolskému vzdělání, tak v počtu absolventů středoškolského vzdělání dosáhlo Česko dobrých čísel. Teď je tedy podle nového ministra školství třeba zaměřit se na kvalitu. Podle Fialy by měla být kvalita hodnocena.

Není ale možné všechno napravit pomocí zázračného receptu. Fiala považuje za důležité stabilizovat úřad a změnit přístup k učitelům. Chce pracovat s jejich kariérním růstem, což ovlivňuje celý vzdělávací systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

9:00 „Dostat bojeschopné do vlasti.“ Kolář mladší vnímá, co chtějí na Ukrajině. Ale nesedí to k tomu, co řekl otec

Už nejde jen chodit okolo horké kaše. Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář opět zdvihl téma politiky návratů…