Advokát věří: Švýcarský verdikt nám může přinést i více než dvě miliardy

11.10.2013 15:12

Advokát Marek Procházka v rozhovoru pro server Aktuálně.cz podotýká, že by se Česko mohlo těšit na pěkný balík peněz v kauze MUS. Může jít i o mnohem více než dvě miliardy korun. Podstatné je, že čtvrteční verdikt švýcarského soudu zařadil Českou republiku mezi poškozené subjekty. Naše vlast měla utrpět škodu právě ve výši dvou miliard korun.

Advokát věří: Švýcarský verdikt nám může přinést i více než dvě miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Okraj uhelné pánve

„Ani částka 97 milionů švýcarských franků (přes dvě miliardy korun, pozn. red.), kterou soud vyčíslil, nemusí být nutně tím, co ČR nakonec získá. Nelze vyloučit ani variantu, že se v rámci dalších cest dostaneme k částce vyšší,“ podotýká Procházka.

Zatím padl toliko verdikt o vině manažerů, na přisouzení odškodného teprve dojde - a to zřejmě koncem tohoto roku. Odsouzeným manažerům byl ve Švýcarsku pozastaven majetek v hodnotě 134 miliard korun. Česko však nikdy nenárokovalo všechny tyto miliardy. Manažeři MUS poškodili mimo české kasy také samotnou společnost MUS a dále i švýcarskou stranu. Český stát nárokuje určitou výši škody, ale jejímu konkrétnímu vyčíslení se právník prý prozatím nemůže vyjadřovat.

Faktem zůstává, že český stát nikdy nehlásil, že by mu kvůli této kauze scházelo 13 miliard korun. „Pokud jde o výši škody, konkrétní částka je v právu až sekundární, nejprve musíte postavit konstrukci jejího vzniku, dopadu a rozsahu - a pak do toho dosadíte čísla. My jsme počítali s tím, že soud může vidět princip škody a zejména jejího vzniku jinak, a tak jsme postavili několik variant, od nejmenší až po maximalistickou,“ uzavírá Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…