Advokáti z Rittigovy kauzy se bouří. Chtějí po soudu náhrady škody

24.03.2014 19:29

Někteří obvinění z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik kolem lobbisty Ivo Rittiga chystají žaloby o náhradu škody způsobené omezením práva cestovat nebo na ochranu osobnosti kvůli dvojnásobnému zadržení. Pravděpodobně také podají trestní oznámení na dozorujícího státního zástupce Adama Borgulu ze zneužití pravomoci. V pondělí to sdělila advokátka kanceláře MSB Legal Karolína Babáková.

Advokáti z Rittigovy kauzy se bouří. Chtějí po soudu náhrady škody
Foto: Hans Štembera
Popisek: V dopoledních hodinách proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Kauza se týká lobbisty a podnikatele Ivo Rittiga, jeho obchodního partnera Petera Kmetě, advokátů MSB Legal Marka Stubleyho a Davida Michala a někdejšího jednatele tiskárny Neograph Jana Janků. Zákaz vycestovat jim v únoru uložil Obvodní soud pro Prahu 5 poté, co byli poprvé zatčeni. Zabavení cestovních dokladů navrhoval žalobce, který měl za to, že vazbu lze nahradit alternativním opatřením.

Obvinění si však proti zákazu úspěšně podali stížnost k pražskému městskému soudu, jenž rozhodnutí minulý týden zrušil jako nezákonné a nedůvodné. Pětice proto byla znovu zatčena a státní zástupce požadoval jejich vzetí do vazby kvůli obavě, že uprchnou a budou se pobytem v cizině vyhýbat trestnímu řízení. Tomu soud nevyhověl a všechny v pátek a sobotu propustil na svobodu.

Podnět k dohledu nad celým spisem

Podle Babákové bude kromě chystaných žalob a zvažovanému trestního oznámení nejspíš také podán Nejvyššímu státnímu zástupci podnět k provedení dohledu nad celým spisem, který se má zaměřit na údajnou nezákonnou manipulaci s trestním řízením, procesním postavení osob a úmyslným porušování povinností dozorujícího státního zástupce.

Další podnět k zahájení kárného řízení s dozorujícím státním zástupcem kvůli opakovanému úmyslnému porušování jeho povinností advokáti asi podají ministryni spravedlnosti. „Klienti se rozhodli využít všech zákonných způsobů obrany proti nezákonnostem v této kauze. Páteční zadržení je přitom jen jedna z nich," doplnila Babáková.

Cestovní doklady pětice obviněných zatím jsou stále na obvodním soudu, potvrdila jeho mluvčí Vanda Činková. Soud jim bude moct doklady vrátit, až mu přijde spis od městského soudu, který rozhodl ve prospěch obviněných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…