Advokátka Čírtková vzkazuje schovaným Kolářovi s Novotným: Kapitán Morávek si radši bral pistoli. Jenže ten nekácel pomníky mrtvých generálů

05.05.2020 16:47

Advokátka Monika Čírtková se zamýšlela nad koronavirem a povinností nosit roušky. Lidé jsou podle ní rouškami v současné době skoro posedlí a mají zbytečný strach. „Racionalita se z lidského konání zcela vytratila, samotné nenošení roušky, pokud je člověk zdráv, nikomu dalšímu neublíží,“ tvrdí Čírtková. Reaguje také na kauzu údajného ruského agenta a starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře. Ten je podle ní zbabělec, který zbytečně vyvolal diplomatický konflikt s velmocí a teď se zbaběle schoval.

Advokátka Čírtková vzkazuje schovaným Kolářovi s Novotným: Kapitán Morávek si radši bral pistoli. Jenže ten nekácel pomníky mrtvých generálů
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

Čírtková na svém Facebooku začíná příspěvek slovy o pietních aktech na paměť válečných hrdinů. „Vždy v září se tady v Kolíně koná pietní akt na paměť kapitána Václava Morávka. Klaníme se jeho odvaze, připomínáme si jeho odbojovou činnost, pokládáme věnce k pamětní desce, hudba hraje a politici řeční. Podobně se oslavují parašutisté, kteří nebojácně seskočili na nepřátelské území a položili své životy v boji proti nepříteli,“ píše advokátka.

„Člověk by se skoro domníval, že si z těchto skutků vezmeme příklad i do dnešní doby, když už o nich umíme tak pěkně řečnit, leč není tomu tak,“ tvrdí a připomíná dvě hlavní mediální témata posledních dní.

Nejprve se zamýšlí nad koronavirem a strachem, který z něj mnozí lidé mají. „Boj s virem způsobuje, že dospělí lidé v desetimilionové zemi, kde je aktuálně kvůli této nemoci tři sta pacientů hospitalizováno, se bojí vyjít i pro rohlíky do samoobsluhy. Chápu, obyvatelstvo se podařilo vyděsit dokonale a plošně, nepřítel není vidět a válečná rétorika funguje. Nikomu jeho strach nevyčítám. Ale – lidé ochromení strachem mají averzi vůči těm, kdo se jím ovládnout nenechali,“ všímá si Čírtková.

„Poškodit nás ale může jen ten, kdo má virus v sobě, nikoliv ten, kdo nenosí roušku. Samotné nenošení roušky, pokud je člověk zdráv, nikomu dalšímu neublíží. Racionalita se z lidského konání zcela vytratila a i ve městech, kde nejsou téměř žádní nemocní, se všichni musejí povinně chovat, jako by měli lepru,“ je s povinným nošením roušky nespokojená Čírtková.

„Druhý boj vedeme s dávno mrtvým sovětským generálem. Sleduji to z odstupu, protože jsem to pokládala za záležitost obyvatel pražské čtvrti, kde socha zemřelého válečníka stála. Pokud by odstranění sochy bylo většinovou vůlí těch, kteří kolem ní žijí, asi by na tom nebylo nic zásadního; lidé si zkrátka upravují své okolí podle svého vkusu. Nicméně nezdá se, že by tomu tak bylo. Z odstranění pomníku se stala provokace komunální reprezentace vůči světové mocnosti, která přerůstá do nepříjemných diplomatických konfliktů,“ hodnotí advokátka.

Podle Čírtkové jsou zainteresovaní politici srabi. „Jsou poschováváni na neznámých místech a nevystrčí nos, dokonce ani s rouškou. To je tedy příklad odvahy,“ kritizuje.

„Nemyslím, že někdo věří absurdní historce o muži s ricinem v kufříku, ale i kdyby ano – taková možnost tady přece už bude stále. Ratlíci statečně štěkali, mocnost zavrčela. Stáhnout ocas mezi nohy a zalézt, to je reakce těch, kdo kácí pomníky mrtvých generálů,“ píše Čírtková s tím, že kapitán Morávek by si radši vzal pistoli, šel ven k nepřátelům, a ještě bez roušky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…