Aféra ,,Chládek prý šikanuje úřednice" pokračuje: Ministr za tím vidí Babiše, mluví se však o jeho odchodu. A nástupkyně...

28.05.2015 14:51

Server Novinky.cz informuje o tom, že deník MF DNES, vlastněný Babišem, útočí na ministra školství Marcela Chládka. Babišovy noviny napsaly, jak jsou podřízení ministra šikanováni a v poslední době jich nemalá část kvůli tomu odešla, především prý ženy. Ministr dopravy Dan Ťok a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček také prý nemají svůj post jistý.

Aféra ,,Chládek prý šikanuje úřednice" pokračuje: Ministr za tím vidí Babiše, mluví se však o jeho odchodu. A nástupkyně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr školství a tělovýchovy Marcel Chládek

„Nevidím důvod, jedná se o cílený bulvární útok spojený se střetem majitele MF DNES ohledně rozpočtu na rok 2016. Nenechám se tímto způsobem zastrašit,“ řekl Chládek deníku.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka řešil problém ohledně Chládkova přístupu k zaměstnancům již minulý rok, kdy ho podržel, ale doporučil mu, ať svůj přístup změní. „Pana Chládka jsem požádal, aby volil vůči svým podřízeným na ministerstvu školství takové jednání, které mu nebude moci být žádným způsobem vytýkáno. Samozřejmě ty změny, které pan ministr realizuje na ministerstvu, budí určitý odpor, a to může být také jeden ze zdrojů těch námitek, které se objevují proti jeho chování,“ řekl Sobotka.

Dnes má proběhnout naplánovaná schůzka mezi premiérem a ministrem školství, která se má týkat hlavně problému se jmenováním profesorů. Je však téměř jisté, že dojde i na téma médií. Podle Novinek by se chtěla část sociálních demokratů Chládka zbavit, on však stále má i takové, kdo jej podporují. Otázka budoucnosti v čele ministerstva tak pro něj není ještě jistá.

Celý text zde

Zdroj blízký vedení sociálních demokratů pro Právo sdělil, že kdyby premiér Sobotka Chládka odvolal, sáhl by pak po některé z žen. Nabízí se mu možnosti v podobě bývalé senátorky Aleny Gajdůškové, či jihočeské poslankyně Vlasty Bohdalové. Druhá zmíněná je pravděpodobnější, jelikož se problematice věnuje už od roku 2006.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák připustil, že v případě odvolání Chládka, by jeho nástupce mohl být někdo z pracovníků úřadu. „Naše strana má 22 tisíc členů a spoustu spolupracovníků. V každém resortu máme spoustu osobností, které jsou schopny zastávat různé pozice. Ale v tuto chvíli neřešíme změnu v jakémkoli resortu,“ řekl Sklenák pro deník Právo.

Chládek není jediným, kdo nemá svou funkci ministra jistou. Nad setrváním aktuálních osob ve funkcích ministrů zdravotnictví a dopravy se prý také začíná uvažovat. Svatopluk Němeček, ministr zdravotnictví a člen strany ČSSD, je v poslední době terčem Babišových útoků. Ostatní sociální demokraté Němečkovi vyčítají fakt, že šéfem VZP je stále člověk, který kandidoval za ODS, Zdeněk Kabátek. Novinky míní, že pokud by k případnému odvolání Němečka došlo, mohl by jej nahradit například ředitel nemocnice Motol a šéf pražské buňky ČSSD Miloslav Ludvík.

Ministr dopravy Dan Ťok může do konce července podle Novinek také skončit, pokud do té doby nepředloží parametry výběrového řízení na provozovatele mýtného systému.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…