Agent Bureš! Němcová mluvila o Horákové a o slušnosti. Už se těší na Palacha

12.01.2022 21:38

Senátorka Miroslava Němcová (ODS) se na svém facebookovém profilu vyjádřila k odhalení pamětní desky na rodném domě Milady Horákové v Praze na Vinohradech. Ve svém textu však zmínila v této souvislosti i činy hrdinů a „křik agenta Bureše“.

Agent Bureš! Němcová mluvila o Horákové a o slušnosti. Už se těší na Palacha
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

„Byla jsem pozvána k odhalení pamětní desky na rodném domě Milady Horákové v Praze na Vinohradech. V úvodu nového roku je dobré srovnat si myšlenky a opět si připomenout, co je v životě hlavní. Co se mění, co zůstává. Myslela jsem na její osud i na život dalších výjimečných lidí, opravdových hrdinů, jejichž výročí připadlo na poslední dny starého roku a začátek roku nového,“ uvedla Němcová.

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí

„Milada Horáková se narodila 25. prosince 1901, pokřtěna byla jako Milada Anna Vlasta 4. ledna 1902 v kostele sv. Ludmily na dnešním náměstí Míru v Praze na Vinohradech. Během války byla pět let vězněna a týrána nacisty. V září 1949 byla komunisty zatčena, ve vykonstruovaném procesu odsouzena a zavražděna v roce 1950. Koncem prosince jsme v Suchdole vzpomínali na generálmajora Rudolfa Pernického. Hrdina druhé světové války byl komunisty uvězněn ve stejném roce jako Milada Horáková. Ve vykonstruovaném procesu odsouzen na dvacet let těžkého žaláře, odseděl jedenáct let. Po propuštění byl až do r. 1989 sledován StB. V říjnu roku 2005 byl vyznamenán Řádem Bílého lva a zemřel krátce poté, 21. prosince – přesně v den 61. výročí svého výsadku na území tehdejšího protektorátu,“ sumarizovala senátorka.

A vzpomněla i na dalšího hrdinu. „8. ledna 1918 se narodil armádní generál Tomáš Sedláček. Prošel válkou ve Francii, Británii, Sovětském svazu, na Slovensku. Byl zatčen komunisty dva roky po Miladě Horákové, v roce 1951. Další vykonstruovaný proces. Vězněn ve Valdicích, Leopoldově, na Mírově. Následkem mučení oslepl. Měla jsem tu čest ho osobně poznat. Byl vlastenec, laskavý a zdvořilý muž, velký humanista a gentleman,“ sdělila. Jeho slova bychom si podle ní měli často připomínat.

„Jsou některé zásady, které slušný člověk nemůže nikdy porušit. Zásady spravedlnosti, tolerance, slušnosti, demokracie, lidských práv. Věřím, že jsem se žádné z těchto zásad nezpronevěřil, že jsem bojoval ze všech sil proti nenávisti, krutosti, nesvobodě a fanatismu jakéhokoli druhu,“ citovala.

„Pan generál Sedláček mluvil vytříbenou češtinou, jeho slova tvořila věty plné smyslu a hloubky. Dnes, 12. ledna 2021, jsem poslouchala Andreje Babiše ve Sněmovně. Nesnesitelný rozdíl. Zmrzačená řeč prozradila křivou povahu, její sprostotu, bezcharakternost, lež, buranství a prázdnotu. Naštěstí je tu odkaz těch, kteří byli skutečnou elitou naší země. Budeme-li jim věnovat více času a pozornosti než křiku agenta Bureše z Agrofertu, moc tím prospějeme sobě i společnosti, v níž žijeme. Za pár dnů budeme mít možnost udělat si pořádek v hlavě i v srdci vzpomínkou na Jana Palacha a Jana Zajíce,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…