Agenta s ricinem oznámil anonym. A další detaily ke kauze

09.05.2020 7:43

Před ruským agentem s ricinem varoval anonym, píší Lidové noviny, které po dvoutýdenním pátrání zrekonstruovaly, co příletu ruského agenta předcházelo a co následovalo. Důstojník ruské FSB přiletěl do Prahy 14. března těsně před uzavřením hranic.

Agenta s ricinem oznámil anonym. A další detaily ke kauze
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Ruský agent podle deníku přiletěl do Prahy jedním z posledních letů z Ruska, než bylo letiště kvůli opatřením proti koronaviru uzavřeno. Na Letiště Václava Havla přicestoval vysoce postavený důstojník ruské tajné služby FSB 14. března. Vyzvedl jej šéf bezpečnosti ruské ambasády.

Na přesun cizího zpravodajského důstojníka dostala tip česká kontrarozvědka BIS. Právě u ní přistál prý dopis od anonyma, ten uvedl identitu důstojníka FSB včetně toho, že u sebe má mít jedno nebo dvě zavazadla a v nich dva jedy.

Médii proběhla informace, že ruský agent měl s sebou ricin, kromě toho údajně přepravoval i saxitoxin. Po požití těchto smrtících jedů se dostavují počáteční příznaky podobné onemocnění covid-19.

Stejně tak anonym ukázal na dvojici pražských komunálních politiků s tím, že jim hrozí nebezpečí. Jde o pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS).

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí
Od anonymního pisatele nechybělo ani varování, že moskevští agenti v Evropě chystají likvidaci představitelů ruské opozice v zahraničí. Posléze BIS skutečně ztotožnila konkrétního důstojníka FSB, který do Prahy 14. března skutečně přilétl. Odpovídaly informace ohledně dvou zavazadel, jež převážel. Ve spolupráci se zahraničními partnery se navíc podařilo potvrdit i další detaily z anonymu.

Následovalo okamžité rozhodnutí ve vztahu k českým politikům. Primátor Hřib a starosta Novotný dostali na pokyn policejního prezidenta Jana Švejdara speciální policejní ochranu. Do skupiny chráněných osob následně přibyl i starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (za TOP 09); jím vedená radnice nechala odstranit z náměstí sochu sovětského maršála Ivana Koněva.

Zpravodajské služby nemají povinnost v případě, dozvědí-li se o trestné činnosti, dotyčného hned zatknout. Má-li případ zpravodajské pozadí, tajná služba se snaží zjistit terč útoku, kdo jej nařídil a s kým dalším mohl dotyčný akci nachystat, dodává deník.

Ještě před vyšetřením kardinální otázky – zda s sebou důstojník FSB přivezl smrtící jedy – mělo dojít k vyzrazení skutečnosti, že Češi o možném riziku vědí. Kvůli nezachování mlčenlivosti došlo k úniku informací.  Týdeník Respekt 27. dubna otiskl článek nazvaný Muž s ricinem, v němž popsal přílet Rusa s diplomatickým krytím. Stále se však jednalo o živou kauzu BIS. I když v textu bylo několik nepřesností, přesto obsahoval dost na to, aby případné podezřelé varoval.

Zpackaný případ má několik vážných dopadů: Není jasné, jak dlouho ještě budou mít tři zmínění čeští komunální politici policejní ochranu, neboť dosud není zřejmé, zda se do Česka smrtící látky skutečně dostaly, či ne. A neví se, jestli se měli stát terčem útoku. V Česku přitom podle informací LN stále pobývá zmíněný důstojník FSB s diplomatickým pasem, který měl být podezřelým kurýrem.

Česko si zadělalo na problémy i ve vztazích s Moskvou. Oficiálně totiž nelze bez důkazu o transportu jedu hnát Ruskou federaci k odpovědnosti ani žádat o vyhoštění jejího velvyslance. Rusko situace okamžitě využilo. Ústy svého šéfa diplomacie se po zveřejnění případu kauze vysmálo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…