Agrofert začal kvůli článkům o otrávené Bečvě podávat trestní oznámení. Poslední kapkou byl článek o mrtvém člověku

04.12.2020 20:16

Novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka z Deníku Referendum budou čelit trestnímu oznámení kvůli křivému obvinění. Podat jej chce valašskomeziříčská chemička Deza a koncern Agrofert, do kterého Deza spadá. Uvedl to server Lidovky.cz.

Agrofert začal kvůli článkům o otrávené Bečvě podávat trestní oznámení. Poslední kapkou byl článek o mrtvém člověku
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Důvodem chystaného trestního oznámení je situace kolem otrávené řeky Bečvy. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky dochází k soustavnému nepravdivému veřejnému obviňování Dezy ze zavinění otravy řeky na konci září. Zároveň jim vadí také spojování Dezy s údajnou sebevraždou pracovníka rožnovské společnosti Energoaqua. „Přijde nám jako nehoráznost, pokud nás někdo obviňuje ze zmaření mladého lidského života,“ poznamenal k tomu Hanzelka. 

Patočka i Vlasatá jsou i přesto „v klidu“. Podle nich na ně totiž již Agrofert trestní oznámení v minulosti podal, ale bylo odloženo jako bezpředmětné. A to samé očekávají i nyní. Zároveň hovoří o tom, že jde o zoufalou snahu společnosti, kterou usvědčili z toho, že v souvislosti s otrávenou řekou dlouhodobě klame veřejnost, je diskreditovat jako novináře. „Ale je to také pro demokracii vyloženě nebezpečný pokus nasazovat náhubek svobodným médiím, která si Agrofert nemůže koupit,“ dodali novináři. 

Viník po zářijové otravě Bečvy je stále neznámý. Do řeky pak unikly kanálem z areálu někdejší Tesly v Rožnově pod Radhoštěm cizí látky ještě několikrát. Deza však trvá na tom, že ona za otravou ryb nestojí. 

„Odmítáme být součástí mediální štvanice. Přes dva měsíce jsme i my mediálně pranýřováni a čelíme různým nesmyslným účelovým spekulacím. Od kyanidu přes fenoly až k dusitanům a podobně. Jsme si jistí, že viníkem otravy ryb nejsme, a jsme přesvědčeni, že se naše nevina nakonec prokáže,“ dodal Hanzelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…