Aha, takhle to bylo. Ukrajina zuří, v USA také. Miliardář jim zkazil velký útok proti Rusku

13.09.2023 17:20 | Zprávy

„Ať se stane cokoli, budu bojovat za Ameriku a zemřu v ní.“ Miliardář Elon Musk se brání nařčení ze zrady, jemuž čelí poté, co vyplavalo na povrch, že loni odmítl vyhovět požadavkům ukrajinské vlády o poskytnutí svých satelitů k podpoře útoku na Krym. Musk se podle svých slov obával, že operace může vyústit v „mini Pearl Harbor“, na který Rusko odpoví jadernou odvetou. A byť podnikatel sám z vlastní kapsy utratil desítky milionů dolarů za podporu ukrajinského válečného úsilí, je nyní Kyjevem obviňován z „páchání zla“. „Pro Ukrajinu a její příznivce není nikdy ničeho dost. Vždy musíte dát víc,“ vysvětluje americký novinář Glenn Greenwald. Jinak jste prý automaticky zrádce a ruský agent.

Aha, takhle to bylo. Ukrajina zuří, v USA také. Miliardář jim zkazil velký útok proti Rusku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Podnikatel Elon Musk se opět stal terčem kritiky amerického politického establishmentu poté, co se do médií dostal úryvek z jeho nové biografie od autora Waltera Isaacsona. Z knihy vyplývá, že miliardář loni odmítl vyhovět žádosti ukrajinské armády o zapnutí internetové služby Starlink, kterou provozuje Muskem vlastněná společnost SpaceX, za účelem podpory ukrajinského vojenského útoku na Krym. Ukrajinci tehdy plánovali zasáhnout ruskou námořní flotilu na poloostrově pomocí podvodních dronů, k čemuž potřebovali Muskovy satelity. Miliardář se však podle svých slov obával incidentu na způsob „mini Pearl Harboru“, který by mohl vést až k jaderné eskalaci. Obava, že Rusko na útok zareaguje nukleárními zbraněmi, Muska vedla k tomu, aby ukrajinské žádosti nevyhověl.

Poté, co tyto skutečnosti vyplavaly na povrch, mnozí lidé začali Elonu Muskovi děkovat za to, že zabránil jaderné válce.

„Pokud bych jejich požadavku vyhověl, pak by se SpaceX výslovně podílela na závažném válečném aktu a eskalaci konfliktu,“ uvedl sám Musk ve vyjádření na své sociální síti X.

Miliardář navíc upřesnil, že Starlink již před započetím ukrajinského útoku nebyl na Krymu aktivován. Ačkoliv média původně tvrdila, že SpaceX nechal satelity v regionu aktivně vypnout, aby zastavil ukrajinskou vojenskou operaci, ve skutečnosti se prý jednalo pouze o rozhodnutí společnosti dále nerozšířit svou službu do předmětného regionu navzdory požadavkům kyjevské vlády.

„Účelem Starlinku nebylo zapojovat se do válek. Měl sloužit k tomu, aby se lidé mohli dívat na Netflix a odpočívat, aby se mohli připojit do školy a dělat dobré mírové věci, ne útoky dronů,“ vysvětlil dále podnikatel své rozhodnutí.

Jeho argumentace se však nesetkala s pochopením některých amerických politiků a novinářů. „Kongres musí prošetřit, co se tu stalo a zda máme dostatečné nástroje, abychom zajistili, že zahraniční politiku bude provádět vláda, a ne jeden miliardář,“ nechala se slyšet senátorka za Demokratickou stranu Elizabeth Warrenová. Někteří uživatelé sociálních sítí Muska dokonce označují za „zrádce“. Hashtag #ElonMuskIsATraitor (Elon Musk je zrádce) se na nějaký čas dostal mezi nejčastěji vyhledávané výrazy na jeho vlastní platformě X. Podnikatel se ale takovým nařčením brání. „Jsem občanem Spojených států a mám pouze tento pas. Ať se stane cokoli, budu bojovat za Ameriku a zemřu v ní. Kongres Spojených států nevyhlásil Rusku válku. Jestli je někdo vlastizrádce, pak jsou to ti, kteří mě tak nazývají. Řekněte jim to prosím jasně,“ reagoval na útoky miliardář.

Vzteklé reakce se americký podnikatel dočkal také z Kyjeva. Poradce ukrajinského prezidenta Zelenského Michajlo Podoljak jej obvinil z toho, že „spáchal zlo“, když odmítl vyhovět ukrajinským požadavkům. A to i přesto, že Musk jinak od vypuknutí konfliktu poskytuje Ukrajině zdarma přístup ke svým satelitům, což jí umožňuje vést válku proti Rusku. Deník The Washington Post píše, že Muskův Starlink je pro ukrajinské válečné úsilí „naprosto nepostradatelný“. Loni v říjnu se Musk nechal slyšet, že ho podpora Ukrajiny za rok 2022 stála 80 milionů dolarů z vlastní kapsy. To však představitelům ukrajinské vlády nebráni v tom, aby amerického podnikatele pravidelně obviňovali z podpory Ruska.

„Pro Ukrajinu a její příznivce není nikdy ničeho dost. Vždy musíte dát víc,“ vysvětluje americký novinář Glenn Greenwald. „Mají soukromé společnosti nebo třeba zahraniční vlády nějakou povinnost poskytovat ukrajinské armádě vše, o co si požádá? Jsou ti, kdo tyto požadavky odmítají, například z touhy nestupňovat již tak nebezpečnou válku, ze své podstaty vinni tím, že chtějí, aby Kreml válku vyhrál, nebo že jsou proputinovští?“ ptá se novinář. „Nikdy nebylo snazší stát se ‚ruským propagandistou‘ nebo ‚agentem Kremlu‘ (jen za to nečekejte výplatu) – stačí vyjádřit jakýkoli názor, který je v rozporu s převládajícím mediálním názorem na naši účast na Ukrajině,“ usuzuje komentátor. „Jediným Muskovým ‚zločinem‘ bylo, že neuposlechl příkazů Ukrajiny – země, které není občanem... Předstírá se tu, že nemáte právo vzdorovat požadavkům ukrajinské armády. Pokud jste občanem Západu, máte povinnost jim dát vše, co požadují, a pokud to neuděláte, je to považováno za sabotáž,“ vysvětluje Greenwald.

Podle takové logiky by prý v konečném důsledku naprostá většina amerických občanů byla považována za „zrádce“, protože nevyslyšeli pozvánku ukrajinského prezidenta Zelenského jít na frontu bojovat za Ukrajinu.

Greenwald však v mediálních kampaních proti Muskovi spatřuje i jiné motivy než čistě geopolitické. „Důvodem, proč je Elon Musk nejprve obviňován z antisemitismu ze strany ADL a nyní vykreslován jako zrádce své země, Spojených států... není nutně to, že jsou naštvaní kvůli tomu, co udělal na Ukrajině, i když jsou, ale spíše proto, že je to trest za jeho odmítání cenzurovat na požádání,“ vysvětluje novinář. „Média pokračují v neúnavných útocích na Elona Muska, protože představuje existenční hrozbu pro to, co je jim nejdražší – jejich schopnost umlčet jakoukoli opozici,“ dodává.

Podobně se vyjádřil také komentátor Charlie Kirk, který ke kauze mimo jiné napsal: „Režim je s Muskem ve válce, protože podporuje svobodu slova a představuje konkurenční mocenské centrum pro ty, kteří chtějí mít veškerou moc.“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Adam Šesták

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krásná ukázka , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 13.09.2023 17:43:35
jak nevděčná banda Učka jsou,,Musk to pochopil a dobře udělal,,, UA je černá díra na peníze,

|  18 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…