Aktivista Jakub Janda větří kolem pobytu Babiše ml. na Krymu ruskou stopu. A obává se nejhoršího

16.11.2018 12:20

Narušil český premiér Andrej Babiš vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které je sám obviněn z dotačního podvodu, když umožnil odvoz svého syna na ukrajinský poloostrov Krym? To je jedna z otázek, které teď rezonují v českém prostoru. Analytik Think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda má však za to, že si musíme klást i jiné otázky. Třeba tu, co se muselo stát, aby se mohl premiérův syn z Krymu vrátit domů?

Aktivista Jakub Janda větří kolem pobytu Babiše ml. na Krymu ruskou stopu. A obává se nejhoršího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Premiér Andrej Babiš (ANO) sice tvrdí, že Česká republika žádnou vládní krizi nezažívá, to prý jen média vytváří takový dojem, ale faktem je, že opozice chce vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše a prozatím má k tomuto kroku k dispozici 92 poslanců, přičemž nelze se stoprocentní jistotou vyloučit, že se najde ještě těch 9 zbývajících.

Analytik Janda uznává, že tato domácí stránka celého případu je pro novináře bezesporu zajímavá, ale neměli by zapomínat ani na mezinárodní přesah celé kauzy.

Podle Jandy je nesporné, že byl syn Andreje Babiše mladšího odvezen na ukrajinský poloostrov Krym ovládaný Ruskem. Tento fakt představuje pro ČR bezpečnostní riziko, alespoň podle Jandy. Na sociální síti Facebook proto položil několik otázek, na které by bylo dobré znát odpovědi.

„Kdy a co český premiér věděl o svém synovi prakticky v ruských rukách? Souhlasil s tím od začátku? Jak se ten syn dostal domů, bylo to až po nějaké dohodě mezi jakýmkoliv ruským prostředníkem a premiérem ČR? Co dnes dělá dohozená ukrajinská partnerka syna českého premiéra, nebo jako obvykle záhadně zmizelá, protože byla nastrčena a svou roli už splnila? Jakou roli v tomto příběhu sehrál tchán pana Protopopova, který podle svého profilu k ruskému vlivovému světu neměl daleko?“ ptal se Janda.

Na tyto otázky je prý třeba znát odpovědi, aby bylo jasné, zda Rusové mají něco na Babiše. Možný ruský vliv na našeho předsedu vlády bychom neměli podceňovat, protože se může jednoho dne stát, že Rusko povede útok na některý členský stát NATO a bude se hlasovat o nějaké společné reakci. Jak se bude chovat český premiér. Bude hlasovat pro společnou akci nebo se zachová jinak s vědomím, že by na něj Rusové něco mohli mít?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…