Aktivistka: Okamura chce sebrat romským matkám i těch pár šupů

17.04.2013 12:32

Zuzana Labudová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Osvětová beseda, se v Lidových novinách ozvala proti názoru senátora Tomio Okamury o parazitech, kteří zneužívají sociální dávky na děti a vychovávají další generace parazitů. Jediný, kdo něco zneužívá, je v tomto případě podle Labudové právě sám Okamura, který parazituje na populárním tématu, aby se zviditelnil.

Aktivistka: Okamura chce sebrat romským matkám i těch pár šupů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

„Není prvním, bohužel zřejmě ani posledním politikem, který se snaží získat politické body upozorňováním na 'zneužívání sociálních dávek',“ konstatuje Labudová. Téma se prý objevuje v českých politických debatách už řadu let. Třeba premiér Nečas ještě jako ministr práce a sociálních věcí tvrdil, že neoprávněně vyplacené dávky jdou ročně do miliard korun.

Pole Labudové však neexistuje žádný výzkum nebo analýza, která by ukazovala, kolik peněz je vypláceno v neoprávněných dávkách. Situace není zdokumentovaná, proto i politici musí důsledně hovořit pouze o odhadech. Ani Okamura prý nemá žádná „tvrdá data“ kromě jakési statistiky, že v USA investice do sociálního systému nijak nesnížily počet chudých.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Labudová si jde pro čísla k sociologovi Ondřeji Lánskému, který vyčíslil dávky státní sociální podpory na 3,5 procenta rozpočtu a dávky, označované jako „zneužívané“ na 0,4 procenta. „Celkové výdaje na tzv. sociální dávky činí přibližně 9 procent státního rozpočtu, přičemž kvalifikovaný odhad jejich zneužívání se podle Lánského pohybuje kolem 0,35 procenta,“ píše aktivistka.

Následně se ptá, o kolik procent asi náš rozpočet připravili kmotři a korupčníci. Jen protikorupční policie podle ní vloni řešila kauzy s celkovou škodou 110 miliard - to je skoro třetina částky na penze českých důchodců. A to je prý jen špička ledovce.

Celý blogový příspěvek Tomio Okamury si přečtěte ZDE

Zneužíváno je prý spíše téma zneužívání, a mezi ty, kteří jej zneužívají nejvydatněji, patří právě Okamura, který neváhá napsat, že matky s nízkým intelektem a bez pracovních návyků berou dítě jako výdělečný byznys.  

„Být samoživitelkou se dvěma třemi dětmi, která musí vyžít ze sociálních dávek, jelikož ji opakovaně zaměstnavatelé odmítají proto, že je Romka, zhluboka bych si oddechla, že panu Okamurovi jeho intelekt zatím dítě počít nedovolil. Pokud by je totiž vychovával v duchu uvedených  myšlenek, brzy by i o těch pár šupů přišla,“ uzavírá ředitelka. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…