Aktuální průzkum mezi britskými muslimy. Z jeho výsledků jde strach

02.12.2016 9:26

Sny o multikulturní společnosti berou často za své, když se příslušníci dané menšiny otevřeně vyjádří o tom, jaké jsou jejich představy o fungování takové společnosti. Podle aktuálního průzkumu si tak 40 % britských muslimů přeje, aby ve Velké Británii aspoň částečně fungovalo jejich středověké právo šaría.

Aktuální průzkum mezi britskými muslimy. Z jeho výsledků jde strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Jak uvádí britský deník Express, průzkumu společnosti ICM se zúčastnilo přes 3000 muslimů žijících ve Velké Británii a jeho výsledky jsou více než alarmující. Plných 43 % britských muslimů si přeji, aby byly v zemi prosazovány aspoň některé aspekty práva šaría. Muslimské právo přitom zahrnuje drakonické tresty za sebemenší přestupky a je v mnoha ohledech v přímém rozporu s anglosaským právem, které platí ve Velké Británii po staletí.

Proti prosazování práva šaría v zemi se přitom vyjádřilo jen pouhých 22 % muslimských respondentů. Z celkového počtu zúčastněných uvedlo 16 % z nich, že jsou rozhodně pro nahrazení části britského práva šaríou a dalších 25 % muslimů konstatovalo, že by tuto myšlenku rovněž podporovalo. Naproti tomu jen 13 % z oslovených respondentů by bylo proti a 9 % „rozhodně proti tomu, aby šaría nahrazovala britské zákony“.

„Neméně znepokojivý je pohled britských muslimů na teroristické útoky z 11. září 2001. Přibližně třetina respondentů věří konspiračním teoriím, podle kterých zinscenovala útoky samotná americká vláda. Dalších sedm procent potom věří tomu, že do celé záležitosti byli zapleteni Židé. Pouhá čtyři procenta muslimských respondentů uvedla, že za teroristickými útoky na Světové obchodní centrum v New Yorku stála před patnácti lety Al-Káida.

Za pozitivnější část průzkumu považují jeho autoři otázky, kde měli muslimští respondenti vyjadřovat svůj vztah k extremismu a snaze se integrovat do britské společnosti. Celkem 74 % respondentů odmítlo extremismus jako takový a 48 % z nich připustilo, že by se obrátilo na příslušné úřady, kdyby se někdo z jejich okolí zapletl s lidmi spojenými s příznivci Islámského státu či podobné teroristické organizace.

Ovšem vzhledem k tomu, že ve Velké Británii žije přes tři miliony muslimů, tak jich nejméně několik set tisíc inklinuje k extremismu. Jedním z mála pozitiv z celého průzkumu tak zůstává ta pasáž, kde respondenti hovořili o své vazbě na Velkou Británii, kterou vyjádřilo 93 % z nich. Vedle toho se také jeví slibným jejich postoj k samotnému terorismu, který odsoudilo 90 % respondentů. Naopak jen něco málo více než polovina z nich vyjádřila touhu se plně integrovat s nemuslimy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…