Albánci v Kosovu nerespektují dohody. “Brutální porušení práva,” naštval se srbský prezident kvůli odsouzení politika

27.08.2021 13:41

Na území Kosova a Metohije, kde tamní albánští lídři v roce 2008 vyhlásili jednostranně nezávislost na Srbsku, stále roste počet incidentů a provokací vůči menšinovému srbskému obyvatelstvu. Přestože kosovsko-albánští představitelé tvrdí opak, fakt hovoří jasně. Srbský prezident upozornil na i na vážné porušení vzájemné dohody z Bruselu.

Albánci v Kosovu nerespektují dohody. “Brutální porušení práva,” naštval se srbský prezident kvůli odsouzení politika
Foto: Hana Brožková
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić

Letos v červnu došlo po dlouhé době k obnovení procesu dialogu mezi Bělehradem a Prištinou. Nejvyšší srbští představitelé se pod patronátem EU v Bruselu sešli s kosovsko-albánskými předáky již dvakrát. 

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí

Problém je v tom, že červnové ani červencové setkání v metropoli Evropské unie žádné výsledky nepřineslo. Jak jsme již informovali, albánští politici pouze opakovali, že nehodlají respektovat dříve podepsané dohody, nesplnili předem domluvené požadavky a pouze naléhali, kdy srbská vláda uzná Kosovo.

Kromě mezinárodních tlaků, kterým stále rostoucí a úspěšnější Srbsko poslední měsíce čelí, roste také počet nejrůznějších incidentů a provokací na území Kosova a Metohije vůči srbskému obyvatelstvu i starodávným srbským pravoslavným kulturním památkám. Dochází i k vandalismu s politickým podtextem. Příkladem je posprejovaný pravoslavný chrám, který albánští extremisté červenou barvou poškodili nápisem “Bůh nenávidí Srby” či albánské nápisy s islamistickými hesly.

Srbský prezident Aleksandar Vučić nedávno upozornil i na jinou alarmující událost. Kosovský odvolací soud v Prištině potvrdil rozsudek dva roky vězení srbskému politikovi ze severního Kosova Ivanu Todosijevićovi za jeho projev. Kromě skutečnosti, že tím soud popřel svobodu slova, navíc soud probíhal protiprávním způsobem.

Podle Bruselské dohody, kterou představitelé Bělehradu a Prištiny podepsali v roce 2013 má být soudní senát v případě, že je souzen člověk srbské národnosti, složen ze dvou srbských a jednoho albánského soudce. To se však nestalo. 

"Srb ze severu Kosova a Metohije Ivan Todosijević byl pravomocným rozsudkem odsouzen ke dvěma letům vězení jen kvůli tomu, že řekl pravdu. Pravdu o Račaku a pravdu o všem, co se dělo srbskému národu," řekl k tomu prezident Aleksandar Vučić.

Podle něho došlo ke zjevnému porušení Bruselské dohody. "Odsoudili ho albánští soudci, ale podle Bruselské dohody ho měli soudit dva srbští a jeden albánský soudce. Brutálně a hrubě je porušeno právo, právo na svobodu myšlení, právo na spravedlivý soud, což jsme společně s Albánci a Evropskou unií podepsali v Bruselu," konstatoval.

“Apeluji na Evropany a Evropskou unii, ať vyzvou Albánce v Prištině a řeknou jim, že musí respektovat to, co sami podepsali a přijali. Vyzývám i Srby na Kosovu a Metohiji, ať jsou jednotní a stojí za Ivanem Todosijevićem, stejně jako my v centrálním Srbsku stojíme za ním, jeho rodinou a veškerým srbským lidem na Kosovu a Metohiji,” prohlásil srbský prezident.

Později ještě v reakci pro srbská média dodal, že pokud nebude rozhodnutí prištinského soudu zrušeno, dříve podepsaná Bruselské dohody už neexistuje. “Doufám, že bude někdo jednat racionálně a že někdo zvenčí bude mít dostatek moudrosti a síly, aby je za to, jak se chovají (kosovští Albánci, pozn. red.) přivedl k rozumu,” doplnil Vučić.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…