Ale, ale. Ta orlice je nějaká povědomá… Skandál oficiálního účtu Ukrajiny

16.12.2023 22:30

Nemalému skandálu čelí na sociálních sítích ukrajinské síly kvůli nařčení z propagace nacistických symbolů. Pobouřené reakce vzbudilo ukrajinské ministerstvo obrany, které sdílelo fotografii jednoho z ukrajinských vojáků ve vestě, na jejíž nášivce spočívá symbol připomínající říšskou orlici. Přestože není vidět, co daná nášivka obsahuje, i přes tuto skutečnost kvůli své podobnosti s nacistickou symbolikou budí nemalé rozpaky a mnozí upozorňují na incidenty, kdy v minulosti o záměnu nešlo a v ukrajinské armádě se vyskytly skutečné neonacistické symboly. I přesto, že jsou v zemi symboly spojené s nacismem zakázané.

Ale, ale. Ta orlice je nějaká povědomá… Skandál oficiálního účtu Ukrajiny
Foto: Repro X
Popisek: Fotka ukrajinského vojáka s podezřelou nášivkou

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39955 lidí
Vlnu nařčení z neonacismu ukrajinské síly sklidily na sociálních sítích kvůli příspěvku od ukrajinského ministerstva obrany, jež sdílelo fotografii od Národní gardy Ukrajiny, zachycující vojáka sedícího v rozpadlé budově se zbraní v ruce a vestou, na níž je symbol nápadně připomínají říšskou orlici.

„Mohou zničit naše budovy, ale nemohou zlomit našeho ducha!“ připsal k fotografii účet ukrajinského ministerstva obrany na sociální síti X, načež se spustila lavina komentářů lidí, kteří nechápali, proč Ukrajinci šíří snímek zachycující příslušníka s nacistickou výšivkou.

Z fotografie není patrné, že by voják měl na nášivce na uniformě říšskou nacistickou orlici, jelikož ta byla doplněna hákovým křížem a s největší pravděpodobností tak jde ve skutečnosti o aquilu – římský symbol, který byl používán jako standarta římských legií, avšak mnoho lidí jej má kvůli nacistům spojený právě pouze s touto nechvalnou epizodou moderních dějin. Navíc, obrázek po zvětšení není o nic bližší odhalení, co se na něm skutečně nachází.

Na to, že jde o římskou orlici doplněnou ukrajinským trojzubcem, poukazovali mnozí komentující v diskuzi pod příspěvky lidí, kteří ukrajinské ministerstvo v domnění, že šíří fotografii vojáka s nacistickými symboly, nemálo kritizovali a upozorňovali, že jde takovou nášivku běžně pořídit na internetu a není na ní svastika – jak mnozí tvrdili – nýbrž státní znak Ukrajiny, který se na území Ukrajiny objevoval již před tisíci lety.

Spojení ukrajinského státního znaku s římskou orlicí je pro mnohé kontroverzní i přesto, že nejde o symbol, který by měl původ přímo v době nacistické okupace. „Přizpůsobili si symbol, který nemá s ukrajinskou historií kromě nacistické okupace vůbec nic společného,“ poukazovali někteří komentující.



„‚Římská orlice‘, která je shodou okolností stejnou ‚římskou orlicí‘, jakou nosili nacisté. Chybí jen ‚římský pozdrav‘. Vlastně ne, existuje spousta videí, na kterých Ukrajinci dělají římský pozdrav také,“ napsal pak další z přispěvatelů a vše doplnil fotografií, která jasně odkazuje na nelehkou minulost Ukrajiny a období, kdy někteří Ukrajinci za druhé světové války s nacisty kolaborovali.

Ukrajina s touto nelehkou minulostí – i symboly, které k ní odkazují – v posledních letech snaží popasovat, avšak i tak se zvláště v době současného konfliktu objevují případy, kdy se v řadách ukrajinských sil objevují neonacistické symboly a přestože ukrajinské úřady jasně deklarují, že jde o pochybení jednotlivců, mediálnímu obrazu napadené země to zvláště v době, kdy ji ruská propaganda často obviňuje z nacismu, nepřidává.

Podobných incidentů je totiž několik a velké pobouření například vzbudil incident z letošního května, kdy Česká televize zveřejnila záběry houfnice Dana, na které byl namalován trámový kříž, jaký používal německý wehrmacht. Stejné záběry české samohybné houfnice zveřejnila také agentura Reuters.

Nešlo přitom o zcela ojedinělý případ. Na ukrajinské technice se kříže wehrmachtu objevovaly opakovaně a fotograf agentury Reuters jen pár měsíců před tím zachytil na tancích na cvičení u běloruských hranic označení, které opět jasně odkazovalo na trámové kříže. Že měly tanky doplňkové označení siluetami trámových křížů, které používala Velkoněmecká říše na konci druhé světové války, Ukrajinci nepopřeli ani podle serveru Novinky.cz, který získal vyjádření z ukrajinského velvyslanectví, z něhož vyplývá, že byl daný incident šetřen a kříže měl nakreslit „jeden voják, který to udělal bez souhlasu vedení“. Po zjištění byly symboly z vozidel odstraněny. 

V roce 2014 vzbudily rozhořčení také záběry německé ZDF, jež na nich zdokumentovala nacistické symboly včetně hákových křížů na helmách příslušníků dobrovolnických sborů ukrajinské armády a i v nedávné době se podobná symbolika na uniformách části ukrajinských vojáků objevuje i nadále. Na záběrech agentury Anadolu a Reuters z loňského roku je vidět kupříkladu členy ukrajinské civilní kontrarozvědky SBU s nápisy „SS Galizien“, jež odkazují na nechvalně proslulou divizi ze struktur hitlerovského Německa.

Divize, známé také jako 14. dobrovolnická divize „Halič“ či SS Galicie, které je paradoxně připisováno vraždění nejen Poláků a Židů, ale také samotných Ukrajinců, a která byla nasazena i na likvidaci Slovenského národního povstání, je připisováno až šest válečných zločinů, mezi nimiž jsou vypalování obcí či popravy válečných zajatců v masovém měřítku.
 
Právě tato divize je tou, do níž se zapojil také 98letý ukrajinský veterán z druhé světové války Jaroslav Hunka, jemuž ve stoje v září při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tleskal kanadský parlament včetně tamního premiéra Justina Trudeau, což vyvolalo ohlasy na mezinárodním poli a rezignaci předsedy kanadského parlamentu Anthonyho Roty, jenž Hunku na projev Zelenského pozval.

Pro Ukrajinu jsou podobné incidenty značně poškozující, země se jim snaží v posledních letech čelit a hořkou minulost spojenou s nacistickou kolaborací části Ukrajinců příliš nepřipomínat a naopak upozorňuje na to, že velké množství Ukrajinců padlo ve druhé světové válce především v boji proti nacistům při osvobozování Evropy. V roce 2015 Ukrajina také přijala zákon odsuzující komunistický a nacistický režim, popírání zločinného charakteru těchto režimů a používání jejich symbolů na veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

copak symboly,ale, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepejsek52 , 17.12.2023 8:42:35
vono i chování těch hrdinů k civilistům je stejné s jejich válečnými vzory.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …