Ale my se dohodli se Sobotkou! Skandál s OKD přešel do nové fáze

28.06.2017 7:11

Kolik zmizelo v tunelu vedoucím z ostravských a karvinských dolů? A vede tento tunel do Švýcarska, kde žije miliardář a vlastník těžařského holdingu OKD Zdeněk Bakala? Odpovědi, na které mnoho lidí dlouho s napětím čeká, se nejspíš přiblížily. Soud, který podivnou privatizaci uhelného gigantu projednává, dostal revizní posudek, který dělá jasno v tom, co se kolem privatizace dělo.

Ale my se dohodli se Sobotkou! Skandál s OKD přešel do nové fáze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

S dokumentem, který vyhotovila společnost Azet Konzult, se seznámili novináři z Lidových novin. Podle nich revizní posudek v podstatě potvrzuje názor žalobců, že vláda při projednávání privatizace a stanovování ceny vycházela z chybných znaleckých posudků. Ty tehdy vypracoval znalec Rudolf Doucha a cena 46 procent akcií firmy byla stanovena na 2,08 miliardy.

Znalec Doucha nyní společně se dvěma zaměstnanci tehdejšího Fondu národního majetku, Pavlem Kutou a Janem Škurkem, stojí před soudem. A revizní posudek měl jeho tehdejší výpočty rozmetat. „Znalecký posudek obsahuje řadu pochybení a nedostatků. Nesplňuje požadavky na základní náležitosti znaleckého posudku. Porušuje i ty nejzákladnější zásady pro ocenění,“ píše se v rozboru, který si nechal vyhotovit Obvodní soud pro Prahu 2, který případ projednává.

Anketa

Podporujete Kocábovu petici Několik vět 2017?

2%
98%
hlasovalo: 22099 lidí

V Douchově „ocenění“ mělo chybět rovnou 23 dceřinných firem a dalších majetkových účastí OKD, které cenu firmy podstatně navyšovaly. Namátkou několik ubytoven a dalších nemovitostí včetně luxusní vily a zámku Sobotín. Rovněž byla opomenuta hornická nemocnice a poliklinika a několik nevyužívaných administrativních a účelových budov. Ty všechny spadly do klína privatizátorům OKD, aniž by byly zahrnuty do kupní ceny.

Posudek namastil za měsíc

Celkem firma Karbon Invest, která doly zprivatizovala a obratem prodala miliardáři Zdeňku Bakalovi (později se ukázalo, že tato transakce byla od počátku plánována a majitelé Karbon Investu kupovali doly „pro Bakalu“), přinesla státu čtyři miliardy korun. Posudky přitom odhadují hodnotu firmy v desítkách miliard.

Privatizační návrh vládě předkládal tehdejší ministr financí, dnešní premiér Bohuslav Sobotka. V kauze vystupuje jako svědek a na dotazy novinářů, týkající se této staré kauzy, nereaguje.

Obžalovaný znalec Doucha tvrdí, že posudek zpracoval v rámci možností nejlépe, jak mohl. Především zdůrazňuje, že stát si u něj neobjednal ohodnocení veškerého majetku OKD, ale pouze akcií této společnosti. A tomu odpovídaly i jeho výpočty. Dále upozorňuje, že posudek vznikal na žádost zadavatele v extrémně krátkém čase, za pouhých 29 dní. Této námitce dal za pravdu i revizní posudek, ve kterém se uvádí, že posudek, který by splňoval všechny standardy, by v daném čase nebylo možné vypracovat ani při plné součinnosti všech stran.

Podle advokátky Hany Marvanové, která trestní stíhání v kauze OKD iniciovala, dal revizní posudek jednoznačně za pravdu obžalobě a analýzám, které předložila. Podle Lidových novin však revizní posudek odmítl i analýzy, které si objednala obžaloba. Ta pracovala s ohodnocením podílu na 9,8 miliardy, což by znamenalo škodu pro stát 5,7 miliardy. Jenže autoři tohoto výpočtu prý vycházeli z čísel, která znalec Doucha při vypracovávání posudku nemohl mít (zejména šlo o data z konsolidované účetní závěrky OKD za rok 2003, která při zpracovávání Douchova posudku ještě nebyla zveřejněna).

Dohodli se se Sobotkou a Urbanem

Soudkyně bude na základě revizního posudku kauzu rozplétat od 19. července. Doucha i oba úředníci FNM se přitom hájí tím, že prodej byl politickým rozhodnutím, a tomu se přizpůsobovalo vše. „Cena vzešla z dohody šéfů společnosti Karbon Invest s tehdejšími ministry financí a průmyslu Bohuslavem Sobotkou a Milanem Urbanem,“ vypověděl někdejší manažér Jan Škurek.

Podle něj cenu srazilo zejména rozhodnutí vlády provést privatizaci bez výběrového řízení a předem vybranému zájemci. O všech problémech s privatizací navíc podle něj bylo informováno Sobotkovo ministerstvo.

Samotný Sobotka při výslechu na policii před šesti lety vše hodil na manažery FNM. Oni podle něj byli zodpovědní za to, že dodají kvalitní podklady pro privatizační rozhodnutí. Na vládě se podle něj nad úrovní materiálů a jejich obsahem, včetně odhadnuté ceny, nikdo z ministrů nepozastavil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …