Ale my se vůbec nezabývali obsahem, pravil muž od Šimona Pánka, který šťourá do ParlamentníchListů.cz. A pak musel přiznat zásadní věc

12.04.2016 10:26

V pořadu DVTV.cz se tentokrát sešli dva muži. Vedoucí mediálního oddělení Člověka v tísni Tomáš Urban a komentátor a publicista Petr Žantovský. Tématem diskuze vedené Martinem Veselovským byly ParlamentníListy.cz. Urban, který server kritizoval, v závěru rozhovoru přiznal, že v analýze, jež byla podkladem k celé diskuzi, se Člověk v tísni vůbec nezabýval obsahem, ale pouze nenávistnými komentáři pod články. A vzápětí přiznal i své překvapení z toho, že tyto nenávistné komentáře se objevují i na serverech velkých mediálních domů. Urban již v minulosti server kritizoval, a to v Lidových novinách.

Ale my se vůbec nezabývali obsahem, pravil muž od Šimona Pánka, který šťourá do ParlamentníchListů.cz. A pak musel přiznat zásadní věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Žantovský

Anketa

Považujete se za české vlastence?

94%
6%
hlasovalo: 13066 lidí

ParlamentníListy.cz dávají největší prostor radikálním názorům, lidé dostávají jednoduché odpovědi ve špatném žurnalistickém balení, tvrdil v pořadu Urban z organizace Člověk v tísni, jejímž ředitelem je bývalý studentský vůdce z roku 1989 Šimon Pánek. Žantovský mu oponoval s tím, že na webu píšou často mimořádní novináři. Přiznal sice, že server otiskuje kontroverzní příspěvky, ale je to prý proto, že tam může psát skutečně každý, kdo neporušuje zákon.

Původní text ZDE.

Podle Urbana tím, že ParlamentníListy.cz se snaží dávat prostor leckdy i pro extrémní stanoviska pro a proti, dávají prostor extrémním názorům. „Neměli bychom opomenout, že v té souvislosti zaznělo i jméno serveru iDNES.cz,“ upozornil Žantovský. „iDNES.cz je mnohem více redigovaný a má jinou redakční strukturu. ParlamentníListy.cz jsou mnohem méně redigované, jsou spontánnější,“ podotkl dále publicista s tím, že důsledkem je to, že v ParlamentníchListech.cz je daleko více kontroverznějších příspěvků. „Podívejte se na to spektrum přispěvatelů. Mě docela mrzelo, v té zprávě Člověka v tísni, konstatování, že ParlamentníListy.cz dávají prostor okrajovým osobám. Co jsou to okrajové osoby? Tento web je otevřen na všechny strany. A to je provokativní,“ tázal se Žantovský. 

Anketa

Existuje Bůh?

45%
55%
hlasovalo: 16933 lidí

„Podle mého názoru se zapomíná na to, že je dáván prostor těm radikálnějším čtenářům. Když se podíváte na oblibu politických stran čtenářů ParlamentníchListech.cz, tak jsou to komunisté, byly to Věci veřejné, Úsvit,“ podotkl k tomu Urban, že toto jsou minoritní strany Poslanecké sněmovny. „ParlamentníListy.cz využívají momentální debatu. Dnes to jsou uprchlíci, před třemi lety to byli Romové. Autorskou část tvoří jen zhruba patnáct procent, ostatní texty jsou přebrané z jiných médií,“ dodal také.

„Mně se na tom serveru líbí to, že osloví lidi, kteří mají odlišné názory. Na tom nevidím nic špatného a závadového,“ zastal se serveru Žantovský a poukázal například také na pořad Pro a proti Renaty Kalenské veřejnoprávního Českého rozhlasu. Urban však následně podotkl, že dle něj se prouprchlické články na serveru nečtou. Chybou redakce však čtenost prý není. 

„Zpráva není o tom, že pes pokouše pána, ale že pán pokouše psa. A to je podstata novináře,“ zamýšlí se nad mediálním světem a správností počínání ParlamentníchListů.cz Žantovský. 

Korunu celé diskusi o ParlamentníchListech.cz nasadil sám Urban. „My se vůbec nezabývali tím obsahem. My jsme jen hodnotili tu reakci čtenářů, pomocí nástroje, který mapuje diskuse na zpravodajských serverech. Zjistili jsme, že v poměru k počtu čtenářů se toho nejvíc koncentruje na Parlamentních listech, ale i na těch velkých serverech. To bylo trochu překvapení, neb nám nevyšly ty konspirační servery a ty blogy, které jdou proti politické korektnosti, ale byla to vlastně větší vydavatelství, což je přirozené, neboť mají větší auditorium,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…