Alexandr Vondra: Nejsem rusofob. Ale nechápu, proč Češi mají Rusko tak rádi. Po té totální devastaci, co tady způsobilo

21.08.2014 9:41

Alexandr Vondra byl i v uniklých materiálech na serveru WikiLeaks označován jako největší spojenec USA v české politice. V rozhovoru pro magazín Reflex však varuje, že Amerika se změnila a již nebude ochotna za naši svobodu bojovat tak, jak to učinila v obou světových válkách.

Alexandr Vondra: Nejsem rusofob. Ale nechápu, proč Češi mají Rusko tak rádi. Po té totální devastaci, co tady způsobilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

„Amerika jde ekonomicky nahoru, ale musíme se připravit, že to bude jiná Amerika,“ varuje. Ve Spojených státech prý přestaly dominovat původní protestantské elity a přistěhovalectví, zejména ze zemí Latinské Ameriky, což z ní udělalo zemi s mnohem většími sklony užívat si a hřešit. „Na takovou Ameriku se už nemůžeme spolehnout, že nás vytáhne z bryndy,“ varuje Vondra.

Západní civilizaci přitom podle něj skutečně hrozí nebezpečí. „Je jisté, že nás čeká těžké období nestability a vleklých konfliktů,“ obává se. Pokud se prý Západ neodhodlá k větší aktivitě, může série lokálních konfliktů na periferii Evropy napáchat velké škody.

Rozhodně podle něj nelze přehlížet nebezpečí Ruska. Vondra byl před pěti lety, ještě s Václavem Havlem a dalšími politiky ze střední Evropy, autorem dopisu prezidentu Obamovi, varujícím před tímto nebezpečím. Za tímto dopisem si dodnes stojí a myslí si, že USA v té době tuto zemi značně podceňovaly. „Dokonce Madeleine Albright jednou prohlásila, že Rusko je jako Bangladéš, jen s jadernými hlavicemi,“ vzpomíná.

Sám přitom, jak zdůrazňuje, není rusofob. „Překvapuje mě ale, že po zkušenosti absolutní devastace během vlády komunismu se zase objevují slavjanofilské tendence a opěvování Ruska,“ svěřil se. Lidé podle něj nejsou schopni ani dešifrovat ruskou propagandu, která přitom často nabývá goebbelsovských rozměrů. „Má cenu zvýšit hlas a bubnovat,“ věří.

Obává se, že současná Evropa ničeho takového není schopna, věří však ve změnu. „Je to velké téma pro evropskou pravici,“ říká. Pravice v Evropě se podle něj rozdělila do dvou frakcí. Tu první reprezentuje britský premiér Cameron, který víceméně vyklízel pozice sociálně liberálním plánům, přicházejícím zejména z Bruselu. Druhou alternativou pak je maďarský premiér Orbán, který otevřeně vzhlíží k Rusku. „Dokud se neobjeví někdo třetí a nenabídne jinou odpověď, Západ se neprobudí,“ obává se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …