Alkoholici budou pít. Drogy se budou brát a hazardní hráči budou hrát, odsoudil renomovaný ekonom to, co slyší o regulaci hazardu. A dodal, co hrozí

10.11.2015 13:31

V souvislosti s očekávaným schválením novely zákona o hazardu dnes Centrum ekonomických a tržních analýz představilo pět doporučení ohledně herního průmyslu. Za největší negativum, které hazard způsobuje, označila patologické hráčství, nikoliv samotnou podstatu herního průmyslu.

Alkoholici budou pít. Drogy se budou brát a hazardní hráči budou hrát, odsoudil renomovaný ekonom to, co slyší o regulaci hazardu. A dodal, co hrozí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference k regulaci hazardu v ČR

Studie CETA jasně dokazuje, že současné legislativní návrhy týkající se regulace hazardu v České republice vycházejí z naprosto chybné kalkulace současných a budoucích nákladů. „Navrhovatelé legislativních změn určili cíle. Pokud se ovšem tyto cíle odvíjí od nereálných základů, chybných předpokladů či pocitové analýzy, pak je tu vážná hrozba, že se především nepodaří snížit počet patologicky závislých hráčů ani zvýšit rozpočtové příjmy,“ řekl dnes doc. Jiří Schwarz z CETA.

Podle CETA nebyly určeny vhodné nástroje k tomu, čeho má být regulací hazardu dosaženo. Schwarz upozorňuje, že pokud byl zvolen cíl dosáhnout maximalizace příjmů státního rozpočtu, pak to ovšem nepovede ke snížení počtu patologických hráčů ani k eliminaci společenských důsledků hraní. CETA chybí objektivní podklady. Studii Winklera a kol. „Problémové hráčství“ z roku 2014 za ni zcela nepovažuje. Podle Aleše Roda z Centra je nedůvěryhodné především vyčíslování společenských nákladů, které se objevily při přípravě novely zákona o regulaci hazardu. „Tam se objevila suma až 16,1 miliardy. Myslím, že byla zvolena metodika, která nereflektuje české prostředí. Udělat ze vzorku 57 hráčů výsledky, to nadhodnocuje společenské náklady a ignoruje prokazatelné výnosy daného odvětví,“ ozřejmil Rod. Toho velmi šokovalo a zarazilo, že více než polovina nákladů, které nese údajně kvůli hazardu společnost, má být spojena s dokonanými či nedokonanými sebevraždami patologických hráčů. Doc. Schwarz soudí, že na regulaci hazardu je dnes celospolečenská shoda. Vyhodnocení skutečných dopadů regulace, která se chystá, ovšem absentuje. „Každé legislativní změně by měla předcházet analýza hodnocení dopadů. Ale oni si to asi spletli s obhajobou regulace. Každého napadne, že aby to něco přineslo, tak to musí být tvrdá oponentura, a ne obhajoba záměru,“ uvedl pro PL Schwarz. Podle něho hodnocení dopadů musí být důsledně odděleno od autora legislativního návrhu. Jen v takovém případě je možná objektivita.

CETA výrazně akcentuje uspokojování potřeb na legálním trhu, jehož je herní průmysl plnohodnotnou součástí. Podle Centra je zcela nemožné úspěšně bojovat s preferencemi spotřebitelů. Ti si vždy k uspokojení svých potřeb cestu najdou. Jiří Schwarz v této souvislosti poukázal na prostou realitu života. „ Alkoholici budou pít. Drogy se budou brát a hazardní hráči budou hrát. Zmíněné příklady jsou vždy vysokou motivací, jak uspokojovat potřeby a také za ně platit,“ uvedl představitel CETA. Za mimořádně významné označila dnes CETA páté doporučení ohledně herního průmyslu. Podle něho má boj proti společenským nákladům hazardu smysl tam, kde vzniknou. V České republice je to zejména Moravskoslezský a Ústecký kraj. Tam se vyskytuje nejvíce herních center a je tam také nejvíce patologických hráčů. „Daň je nenávratná, neadresná a neekvivalentní platba. Proto není možné spojovat daňové výnosy z regulace hazardního průmyslu s eliminací společenských škod, které způsobují patologičtí hráči,“ soudí Aleš Rod z CETA. Podle něho je v ČR 40–80 tisíc patologických hráčů, ale jen zlomek, a to asi 2000, se ze závislosti léčí. V této souvislosti CETA připomíná, že efektivní regulace negativních společenských nákladů hazardu se do budoucna neobejde bez decentralizace rozhodování o regulaci s ohledem na konkrétní lokalitu.

CETA dnes zveřejnila také tři konkrétní dopady, které nastanou s možným schválením novely zákona o hazardu ve Sněmovně tento týden. Hazardní hráči se přesunou na internet a mohou propadnout ještě do větších patologických závislostí. Provozovatelé hazardu budou čelit vyšším nákladům. Zásadně to ovlivní podobu jejich podnikání. A konečně stát riskuje nejistý výnos na příjmové straně rozpočtu. Rostoucí regulace herního průmyslu povede k větším výdajům státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…