Alláh nejspíš odebral Turecku úsudek. Budou toho litovat. To nejzásadnější z velkého Putinova projevu

03.12.2015 21:38

Ruský prezident Putin se v každoročním proslovu k vládě letos vyjádřil, že Rusko nikdy nezapomene sestřelení svého letadla Tureckem. „Zřejmě jen Alláh ví, proč to udělali,“ řekl Putin. Mluvil ale i o mezinárodním boji proti terorismu a o vině Západu. Informuje The Guardian.

Alláh nejspíš odebral Turecku úsudek. Budou toho litovat. To nejzásadnější z velkého Putinova projevu
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Vladimir Putin měl svůj každoroční proslov k ruské vládě a letos se v něm věnoval především vztahům mezi Ruskem a Tureckem a také mezinárodnímu boji proti terorismu. Hlavně ale sdělil, že Rusko rozhodně nezapomene na to, že jim Turci sestřelili letadlo.

„Zřejmě jen Alláh ví, proč to udělali. A vypadá to, že se Alláh rozhodl potrestat vedení Turecka tím, že jim odebral rozum a úsudek,“ řekl Putin v proslovu.

Zároveň se vyjádřil, že ekonomické sankce, které v poslední době uvalilo Rusko na Turecko, rozhodně nejsou posledním opatřením, k němuž Rusko sáhne. „Neproběhne žádná nervózní, hysterická reakce, která by byla nebezpečná pro nás a celý svět,“ řekl. „Nebudeme chřestit meči. Pokud si ale lidé myslí, že poté, co se dopustili onoho cynického válečného zločinu, zabili naše lidi a vyváznou z toho jen se zákazem rajčat a nějakými omezeními ve stavebním sektoru, tak se šeredně mýlí. Budeme si pamatovat, co udělali. A oni toho budou litovat.“

Celý text zde

Den před jeho proslovem svolalo ruské ministerstvo obrany tiskovou konferenci, na které uveřejnilo obrázky ze satelitu, jež údajně dokazují turecké zapletení do obchodu s ropou od Islámského státu. „Jednotný tým loupežníků a tureckých elit operuje v regionu za účelem kradení ropy od jejich sousedů,“ řekl náměstek ministra obrany Anatolij Antonov. Turecký prezident Erdogan, který nedávno uvedl, že pokud Rusko prokáže turecké zapletení do ropného obchodu s Islámským státem, sám odstoupí. Nyní však tato tvrzení označil za pomluvu a přišel s vlastní verzí, že je do něj zapletené samotné Rusko.

Putin následně poděkoval všem, jež „bojují proti mezinárodnímu terorismu“, a dodal, že Rusko moc dobře ví, jak takový terorismus vypadá. Současné angažmá v Sýrii označil jako „boj za svobodu, pravdu a spravedlnost“. Dovolával se také mezinárodní jednotné koalice pro boj s terorismem a uvedl, že je zcela nemístné činit rozdíly mezi jednotlivými teroristickými skupinami, což dokazují i jeho dosavadní zásahy v Sýrii, jež cílily i organizace, jež Západ za teroristy nepovažuje.

„Irák, Libye a Sýrie se staly zónami chaosu a anarchie, jež ohrožují celý svět,“ řekl Putin. „A samozřejmě víme, proč k tomu došlo. Víme, kdo chtěl změnit nevyhovující režimy a hrubě ustanovit vlastní pravidla. A jaký je výsledek? Udělali nepořádek, zničili ty země, poštvali různé lidi proti sobě a poté, jak v Rusku říkáme, si nad tím umyli ruce a otevřeli cestu radikálům, extremistům a teroristům.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…