Alžběta II. ve vánočním projevu vyzdvihla důležitost usmíření

25.12.2014 19:01

Důležitost usmíření mezi lidmi vyzdvihla britská královna Alžběta II. ve svém tradičním vánočním proslovu. Ocenila ale také statečnost a obětavost zdravotníků, kteří se v Africe zapojili do boje proti epidemii smrtícího viru eboly. Už předtím se s královskou rodinou jako obvykle zúčastnila v Sandringhamu v hrabství Norfolk vánoční mše v kostele svaté Máří Magdalény, zklamáním pro mnohé byla neúčast jedenapůlročního prince George.

Alžběta II. ve vánočním projevu vyzdvihla důležitost usmíření
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

„Někdy se zdá, že usmíření má jen málo šancí, ale Vánoční příměří nám připomíná, že mír a dobrá vůle mají trvalou sílu," zdůraznila královna v předem natočeném a odpoledne odvysílaném projevu s odkazem na již legendární příměří, které o Vánocích před sto lety zavládlo během první světové války mezi britskými a německými vojáky.

Pokrok v Severním Irsku, kdysi zmítaném dlouhým krvavým konfliktem

V roce stého výročí vypuknutí druhé světové války věnovala hodně prostoru tématu usmíření i v souvislosti s událostmi ve svém království. K usmíření především vyzvala po letošním referendu o nezávislosti Skotska. Mnozí podle jejích slov po odmítnutí samostatnosti cítí zklamání, zatímco druzí naopak velikou úlevu. „Překonání těchto rozdílů zabere čas," řekla panovnice.

V této souvislosti také poukázala na pokrok v Severním Irsku, kdysi zmítaném dlouhým krvavým konfliktem mezi unionisty a republikány. Připomněla přitom svou letošní návštěvu věznice Crumlin Road Gaol, v níž byli zavřeni stoupenci obou stran. „Co bylo kdysi vězením, je nyní místem naděje připomínkou toho, co je možné, když si lidé podají ruce..." řekla.

I na letošní Vánoce se královská rodina sešla na venkovském sídle královny v Sandringhamu

Vánoční projev, který si panovnice píše sama, je na rozdíl od jiných projevů věnujících se politice pro Alžbětu II. vzácnou příležitostí veřejně vyjádřit své osobní názory. První, vysílaný rozhlasem, pronesla v roce 1952.

I na letošní Vánoce se královská rodina sešla na venkovském sídle královny v Sandringhamu. Dnes už od pěti hodin ráno čekaly zástupy poddaných u kostela svaté Máří Magdalény, až panovnice s doprovodem dorazí na mši. K velkému zklamání se ale stejně jako loni nedočkaly prince George, syna prince Williama a jeho manželky Kate. Už menší pozornost vyvolala nepřítomnost choti prince Charlese Camilly, která se nedostavila ze zdravotních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…