Americká diplomacie vyhlásila stopku na čínské mobily. A nabádá k tomu i nás

31.07.2020 20:53

Čínské společnosti Huawei a ZTE mají stopku v komunikaci u amerických ambasád. Ty musí podle všeho zvýšit své zabezpečení a nesmějí si vyměňovat data s Washingtonem skrze nedůvěryhodná zařízení. Podle serveru iRozhlas.cz k tomu vyzývají i ostatní státy – například Ministerstvo zahraničních věcí ČR uvedlo, že s USA jedná.

Americká diplomacie vyhlásila stopku na čínské mobily. A nabádá k tomu i nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Jednou ze součástí iniciativy „Čistá cesta sítě páté generace" (v originále 5G clean path) je zabezpečení ambasád. Podle vedoucího poradce náměstka ministerstva zahraničí pro ekonomický růst, energetiku a životní prostředí Jamese Shinna jde o jednu z několika politik týkajících se 5G.

„Je to ujištění se, že komunikace mezi vládami nebude probíhat skrze sítě, ve kterých jsou zařízení podporovaná nedůvěryhodnými prodejci, konkrétně čínskými společnostmi Huawei a ZTE,“ zmínil, s tím, že resort diplomacie USA se touto iniciativou začne řídit od srpna. Zároveň USA prosí další státy, aby své sítě chránily také. 

Americká ambasáda v Praze, které se to nyní rovněž týká, si situaci bude řešit sama. „Země jako USA si neřeší připojení a komunikaci ambasád jednotlivě, tedy zvlášť v každé zemi. Pravděpodobně má vítězný kontrakt a vítězný, často nadnárodní operátor zajišťuje připojení v každé zemi. Pak to bude odpovědností toho operátora, který kontrakt vyhraje, aby podmínky splnil,“ řekl k tomu bývalý předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Podle mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Zuzany Štíchové nyní resort vyhodnocuje, jaké konkrétní dopady by na nás tato iniciativa měla. „Nicméně jde o technickou agendu, ve které proto úzce spolupracujeme s institucemi jako je NÚKIB,“ dodala.

Firma Huawei však dlouhodobě odmítá, že by její zařízení mělo být nedůvěryhodné, a odmítá i to, že by poskytovala data o svých klientech čínské vládě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…