Americká média: Ukrajina věří marně, už nic nedostane

04.04.2016 6:35

Ukrajina prý stále věří, že dostane zásadní pomoc od Evropy a USA. A to i přsto, že začíná být zřejmé, že se žádná taková pomoc nechystá. V ohrožení je dokonce i asociační dohoda, kvůli které na podzim 2013 začal majdanský převrat.

Americká média: Ukrajina věří marně, už nic nedostane
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Tereza Spencerová na webu Literarky.cz upozorňuje, že dohoda zatím v EU vůbec není ratifikovnána a Nizozemsko, jehož schválení chybí, se k němu rozhodně nechystá. Upozorňuje na zmatky v rozdělené zemi i na zkorumpovanost kyjevské vlády. Navíc přibyl specifický skandál ukradených cenných obrazů holandských mistrů, které se objevily na Ukrajině, navíc v blízkosti elit tamní rozvědky.

Kyjev přesto nasazuje všechny své síly, což se projevuje zejména mediální ofenzivou. Ministr zahraničí se v Amsterdamu projížděl na kole, prezident Porošenko se zase (neúspěšně) snažil sejít s prezidentem Obamou v rámci jaderného summitu ve Washingtonu. Vyzývá OBSE, aby vyslala policejní misi na Donbas, a OSN vyzývá k zásahu kvůli věznění Naděždy Savčenkové. Vrcholem pak bylo mediální vystoupení prezidenta Porošenka v USA, který zprávy o korupci v kyjevském režimu označil za „součást ruské hybridní války“.

Prezident Obama místo toho v médiích přiznal, že Západ se na Ukrajině může snažit jak chce, ale takový vliv jako sousední a provázané Rusko tam nikdy mít nebude. „Obamova teorie je jednoduchá: Ukrajina je zásadním zájmem Ruska, ale nikoli zásadním zájmem Ameriky, takže tam Rusko vždy bude mít páky k udržení dominance,“ napsal o tom web The Atlantic.

Celý text ZDE

Západní země místo toho začínají pomalu resuscitovat své vztahy s Ruskem. Kremlu prý současná situace maximálně vyhovuje.

Ukrajina si však stále nalhává, že vstoupí na Západ a ten otevře stavidla miliard. „Mnozí Ukrajinci dál očekávají, že je Amerika a Evropa zachrání. Pokud jim naznačíte, že žijí ve vysněném světě, dostanete hned nálepku čirého blázna a ruského agenta,“ shrnul magazín Forbes. Prozíravější lidé v Kyjevě si však prý již začínají uvěomovat realitu- zejména byznysmeni. Prezident Porošenko místo toho zkouší navázat kontakty s čínským protějškem Si Ťin- pchingem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …