Americká média už si všimla, že útočníci nebyli z České republiky. Hájil nás i Gandalovič

20.04.2013 21:35

Záměnu Čečenska s Českem, která od páteční akce proti údajným původcům bostonského atentátu mátla uživatele sociálních sítí, dnes uvádějí na pravou míru americká i ruská média. Za „krajně nešťastné nedorozumění“ označil omyl ve zvláštním prohlášení český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Americká média už si všimla, že útočníci nebyli z České republiky. Hájil nás i Gandalovič
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

 

Po identifikaci údajných pachatelů pondělních útoků na mezinárodní maraton v Bostonu, kteří jsou čečenského původu, někteří lidé na Twitteru nebo Facebooku začali spílat Čechům, s nimiž si Čečence pletou. Řada účastníků internetových diskuzí, včetně samotných Čechů, se proti tomu ohradila a poukázala na rozdíl v pravopisu.

Americká média dnes přišla s poučnou mapou

Na omyl dnes upozornila i některá americká média. Web The Huffington Post varoval, že Čečensko a Česko jsou názvy dvou geograficky vzdálených míst, jejichž záměna je nežádoucí.

Komentář doprovází video s vysvětlením čečenských reálií a mapka, na níž méně zeměpisně zběhlé čtenáře šipky upozorňují na polohu jihoruského Čečenska a České republiky. Záměny si dnes povšimlo i anglické vysílání ruské televizní stanice RT America.

Atentátník se jmenuje po prvním českém prezidentovi

Omyl se objevil i ve vysílání televizní stanice CNN. Lze to vidět ve videu nahraném na server YouTube. Muž označený v popisu klipu jako bývalý agent CIA v něm mluví o tom, že mladší z útočníků Džochar se jmenuje „po prvním prezidentu České republiky, islámské republiky“. Naráží přitom na Džochara Dudajeva, který stál v čele Čečenské republiky Ičkerie, která vznikla v roce 1991 jako pokus Čečenců o nezávislost na Rusku.

Na záměnu ve zvláštním prohlášení upozornil i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Znepokojený diplomat uvedl, že „krajně nešťastné nedorozumění“ zaměňuje dvě velmi vzdálené země, z nichž jedna leží ve střední Evropě a druhá je součástí Ruské federace. „Česká republika je aktivním a spolehlivým partnerem Spojených států v boji proti terorismu,“ píše Gandalovič.

Najdou se i vzdělanější Američané

Omyl kritizují i poučenější uživatelé samotného Twitteru. „Česká republika se zlobí, protože někteří idioti si ji pletou s Čečenskem. Nejste-li si jistí, zda se máte smát, nebo plakat, plačte,“ píše uživatel Chris Jones.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…