Americká novinářka: Za krizi na Ukrajině si může Západ sám. Podcenil Rusko

22.10.2014 11:05

Americká novinářka Anne Applebaumová si nemyslí, že rozšiřování Severoatlantické aliance na východ bylo chybou. Podle ní je expanze na východ jediný úspěch Západu za poslední čtvrtstoletí. Za chybu naopak považuje to, že Západ nedokázal včas reagovat na agresivní rétoriku Ruska a na jeho vojenské výdaje.

Americká novinářka: Za krizi na Ukrajině si může Západ sám. Podcenil Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karikatura Vladimira Putina

Applebaumová při příležitosti pětadvacátého výročí pádu komunismu v Evropě publikovala v Hospodářských novinách článek, v němž hodnotila politické kroky, které Západ za tu dobu udělal. A došla k závěru, že se toho mnoho jako úspěch hodnotit nedá. Co však považuje za fenomenální úspěch, je integrace střední Evropy a baltských zemí do Evropské unie a NATO. Jenomže místo toho, aby se tato expanze Severoatlantické aliance oslavovala, je prý v módě hlásat, že co se týče NATO, byla chybou.

„Údajně je to důsledek amerického povýšenectví, které pokořilo Rusko tím, že do jeho těsného sousedství přivedlo západní instituce. Tato teze je obvykle založena na historickém revizionismu propagovaném stávajícím ruským režimem. A je chybná,“ míní americká novinářka a manželka předsedy dolní komory polského parlamentu Radoslava Sikorského.

Krize na Ukrajině i v samotné organizaci podle Applebaumové není důsledkem povýšenectví, nýbrž selhání v tom, že Západ nedokázal reagovat na agresivní rétoriku Ruska a na jeho vojenské výdaje. „Naší chybou nebylo to, že bychom pokořili Rusko. Ale to, že jsme podcenili jeho ničivý, revanšistický a revizionistický potenciál,“ píše novinářka s tím, že hlavním úkolem NATO v Evropě by mělo být odstrašování jakožto obranná politika.

„Vůbec nemám problém s tím, abych americkému povýšenectví kladla za vinu spoustu věcí, v případě vývoje v Evropě bych si přála, aby ho bylo více,“ uzavírá Applebaumová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …