Americké volby: Většinu v Senátu udrží Demokraté. Bitva o pár tisíc hlasů rozhodla

13.11.2022 10:30

Sčítání volebních výsledků v USA pokračuje. Vládnoucí Demokratická strana si podle nejnovějších informací udrží senátorské křeslo v Nevadě a zachová si tak kontrolu nad horní komorou Kongresu. Podle amerických médií po sečtení 98 procent hlasů demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová zvítězila nad svým republikánským vyzyvatelem Adamem Lexaltem o šest a půl tisíce hlasů. V bitvě o Sněmovnu reprezentantů těsně vedou opoziční republikáni. Očekávaná červená vlna se však nekoná. Kdo je na vině? Z republikánských řad zaznívají hlasy o slabosti Kevina McCarthyho i o volebním podvodu. Joe Biden mluví o vítězství demokracie.

Americké volby: Většinu v Senátu udrží Demokraté. Bitva o pár tisíc hlasů rozhodla
Foto: Archiv JH
Popisek: Rozkvetlé třešně ve Washingtonu D. C.

Sčítání výsledků amerických kongresových voleb naznačuje, že vládnoucí Demokratická strana prezidenta Joea Bidena si na další dva roky udrží kontrolu nad Senátem. V klíčovém střetu v Nevadě totiž podle amerických médií dosáhla vítězství demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která po sečtení 98 % hlasovacích lístků vede nad svým republikánským protivníkem Adamem Lexaltem o šest a půl tisíce hlasů. Poměr sil mezi dvěma stranami v Senátu tak zůstane 50:50, což bude pokračováním nynějšího stavu, který demokratům zajišťuje efektivní kontrolu nad horní komorou Kongresu. Podle americké ústavy totiž v případě patové situace v Senátu rozhodující hlas náleží viceprezidentovi, tedy v současnosti Kamale Harrisové z Demokratické strany.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

O definitivním složení horní komory Kongresu na další dva roky se rozhodne až polovině prosince v Georgii, kde se bude konat druhé kolo volby tamního senátora. V tom prvním totiž ani jeden z kandidátů nezískal přes 50 % hlasů, což volební systém tohoto státu vyžaduje pro získání senátorského křesla. Jasné vítězství některého z dvou favorizovaných uchazečů v prvním kole znemožnil libertariánský kandidát Chase Oliver, jemuž připadla 2 % hlasů. Stávající demokratický senátor Raphael Warnock se tak ještě v těsné bitvě utká se svým republikánským vyzyvatelem Herschelem Walkerem. I kdyby však Walker zvítězil, vzhledem k právě oznámenému demokratickému triumfu v Nevadě už to nebude republikánům stačit na ovládnutí Senátu.

V bitvě o Sněmovnu reprezentantů těsně vedou republikáni, kteří podle aktuálních projekcí mají 211 křesel oproti 203 získaným demokraty. Podle serveru Politico ještě zbývá 10 nerozhodnutých hlasování, v nichž má mírný náskok právě opoziční GOP. Šéf republikánské frakce v dolní komoře Kongresu Kevin McCarthy již oznámil svůj záměr ucházet se o post předsedy Sněmovny reprezentantů. Možný úspěch demokratů v zatím nerozhodnutých kongresových duelech však není jeho jedinou starostí, která může jeho ambice zmařit. Proti stranickému vedení roste opozice uvnitř Republikánské strany. Mnozí konzervativci, kteří očekávali drtivou vítěznou „červenou vlnu“, jsou rozčarováni z těsného výsledku. Republikánští zákonodárci náležející ke konzervativnímu, trumpovskému Freedom Caucus ve Sněmovně reprezentantů již varovali, že předsednický post pro McCarthyho nebude samozřejmostí. Lídra označují za slabého a obviňují ho z ustupování demokratům.

Výsledky voleb jsou překvapením i pro mnohé komentátory. „Podle expertů jde o historické vítězství vzhledem k tomu, že prezident Biden měl nízké preference a Ameriku v době voleb trápila vysoká inflace,“ uvedl například zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal. „Tím, že demokraté udrželi většinu v Senátu, obrátili trend, který v Americe platil po dlouhé desítky let. Prezident a jeho vládní strana v takové situaci ve volbách do Kongresu vždy prohrávali,“ říká.

Stávající rezident Bílého domu Joe Biden, jehož podpora podle průzkumů nedávno klesla na 33 %, označil výsledky voleb za „vítězství demokracie“. Exprezident Donald Trump naopak mluví o dalším volebním podvodu a požaduje opakování hlasování v některých okrscích. „Lidé byli nuceni čekat hodiny, pak se vyčerpali nebo měli jiné věci na práci a opouštěli volební řady po tisících,“ prohlásil bývalý prezident o hlasování v Maricopa County, které rozhodlo o výsledku senátních voleb v klíčovém státě Arizona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…