Americký břidlicový těžař: Dusí nás Saúdská Arábie. Potřebujeme, aby cena ropy byla 70 dolarů za barel

13.05.2015 12:31

Hospodářské noviny píší, jak ve světě panuje agresivní hra o pozici v ropném průmyslu. Podle všeho se cena ropy za barel jen tak nevrátí na hodnotu sto dolarů. Saúdská Arábie prý drží ceny nízko, aby vyřadila ze „hry“ konkurenci v podobě břidlicových ložisek, ze kterých těží Spojené státy americké.

Americký břidlicový těžař: Dusí nás Saúdská Arábie. Potřebujeme, aby cena ropy byla 70 dolarů za barel
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Za pád cen ropy prý může i revoluce v těžebních technologiích, kdy se ropa získává z břidlicových ložisek. „Kartel OPEC v čele se Saúdskou Arábií se rozhodl americkým vyzývatelům neustupovat,“ uvedly HN s tím, že Saúdská Arábie zaplavila trh přebytečnou ropou. Tím způsobila ještě větší pád cen, kterému nemůže konkurovat americká ropa z břidlicových vrtů. To způsobilo zastavení růstu těžby v USA a zmenšení počtu amerických vrtných souprav o polovinu. Na druhou stranu se podařilo Američanům zvýšit efektivitu těžby, tudíž s menším počtem vrtných souprav jsou schopni udržet původní produkci.

Celosvětový pád cen ropy má tak za důsledek zefektivnění amerických vrtů. Podařilo se jim dle HN „vypilovat techniku získávání ropy vstřikováním směsi písku, vody a chemikálií kilometry pod zem k dokonalosti“.

Aby mohla těžba z břidlicových ložisek v USA růst, je potřeba dosáhnout celosvětové ceny 70 dolarů za barel. „To je cena, která nás zase nastartuje,“ prohlásil vlastník společnosti Continental Resources Harold Hamm v rozhovoru pro Financial Times.

Podle Hospodářských novin budou břidlicoví těžaři dlouhodobým stabilizátorem sedmdesátidolarové hranice. Saúdská Arábie se zase bude snažit o co největší maximalizaci produkce, a to bez ohledu na současný stav ceny za barel.

Spotřeba benzínu a nafty na Západě rok od roku klesá a Čína, coby největší „tahoun“ růstu spotřeby těchto paliv, pomalu také přechází na čistější energetické zdroje.

HN předpovídají, že „břidlicová revoluce“ nebude trvat věčně a jednou se o hlavní slovo opět přihlásí Organizace zemí vyvážejících ropu, OPEC.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…