Americký ekonom: Abyste se nedivili. Putina pohřbíváte předčasně. Ale tato konkrétní hrozba je pro Rusko opravdu reálná

06.10.2014 14:18

Ekonom a politolog z Laudrova institu v Pennsylvánii Mark Adomanis ve svém článku publikovaném v deníku The Moscow Times tvrdí, že západní i ruští analytici se mýlí, pokud věští Putinovi černé zítřky. Podle Adomanise tomu tak vůbec nemusí být.

Americký ekonom: Abyste se nedivili. Putina pohřbíváte předčasně. Ale tato konkrétní hrozba je pro Rusko opravdu reálná
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

„Chystám se v tomto textu spáchat ‚intelektuální kacířství‘. Dříve, než tak učiním, dovolte mi pár poznámek na úvod. Předně musím říci, že se až tolik nestarám o ruskou politiku praktikovanou na Ukrajině. Anexi Krymu nazývám hrubou chybou historických rozměrů a stejně tak se stavím kriticky ke snaze Ruska vyvolávat na východě Ukrajiny nepokoje,“ píše v úvodu Adomanis.

„Některé kritické názory na Rusko jsou selektivní a pokrytecké, ale většina z nich má zdravý základ a jsou oprávněné. Jsem také přesvědčen, že mezinárodní hranice by se něměly měnit s použitím násilí a stejně tak si myslím, že každá země by měla mít možnost starat se o své vnitřní záležitosti bez vnějších zásahů. Toto je přitom postoj, který ještě donedávna zastával i Kreml,“ upozorňuje Adomanis.

„Ale stále si myslím, že je velký rozdíl mezi špatnou politikou a neefektivní politikou. Mnoho lidí, včetně ruských analytiků, přesvědčují své čtenáře i sami sebe, že posledních šest měsíců znamenalo pro Vladimira Putina jednu katastrofu za druhou. Nemám v úmyslu tyto postoje svých kolegů nijak kritizovat. Sám jsem napsal celou řadu textů, které by se daly rovněž zařadit do stejné kategorie. Např. zákaz dovozu potravin ze zahraničí stále považuji za mimořádně špatné rozhodnutí,“ míní Adomanis.

Celý text v angličtině najdete ZDE

„Přesto mě ta míra jistoty objevující se v některých těchto komentářích překvapuje. Na mysli mám třeba komentář Lilie Ševcovové publikovaný v deníku Financial Times. Tato novinářka mimo jiné napsala, že Putin rozupoutal proces, který již nemůže zastavit a učinil ze sebe rukojmího sebevražedného státnictví. V tomto textu není řečeno, že se ruský prezident přepočítal či snad, že se pravděpodobně přepočítal. Jeho autorka si je naprosto jistá tím, že Putin spáchal sebevraždu. Přitom to je konečný akt, který nejde ničim napravit ani pozměnit,“ polemizuje Adomanis.

„Do jisté míry souhlasím s tím, že Putin se pravděpodobně přepočítal a většina jeho rozhodnutí nepovede ke kýženému cíli. Nicméně neexistuje absolutní jistota, že tomu tak skutečně bude. Je možné, ať už se nám to líbí nebo ne, že ruská vláda nakonec svých cílů dosáhne za vysokou cenu, která je ovšem pro většinu ruské společnosti přijatelná. Krize na Ukrajině trvá již přes šest měsíců, což je možné očima dnešních médií považovat takřka za věčnost. Navzdory důkazům o účasti ruských vojáků v bojích na Ukrajině a prudkému poklesu hospodářského růst v Rusku, Putinova popularita tím k mému překvapení i překvapení mnoha dalších nijak neutrpěla,“ zmiňuje Adomanis.

„Podle průzkumu veřejného mínění provedeném nezávislou agenturou Levada Center dosahuje Putinova oblíbenost závratné výše 86%. To je jen o dvě procenta méně, než bylo jeho maximum na podzim roku 2008. Putin je tedy nyní u ruské veřejnosti oblíben jako nikdy předtím. Je možné, že tento trend bude pokračovat či, jak argumentuje Ševcovová a mnozí další, že ruského prezidenta brzy čeká hořký konec? Rád bych budoucí vývoj nastínil pomocí mého oblíbeného tématu, kterým je demografie a její dopad na ruský pracovní trh,“ pokračuje Adomanis.

„Jedním z hlavních důvodů, proč se zatím prudký pokles ekonomického růstu průměrného Rusa nijak nedotkl, je způsoben poklesem nezaměstnanosti. V současné době je pod pěti procenty, což představuje nejnižší číslo v postsovětské historii Ruska. Dobrý bože na zemi, jak by ale mohlo dojít k tak báječnému výsledku v zemi, kde dochází k takovému poklesu ekonomického růstu? Důvodem je skutečnost, že nyní dochází ke snižení aktivní pracovní síly v zemi. Starší generace odchází do důchodu a mladších lidí, kteří hledají práci, je mnohem méně,“ objasňuje Adomanis.

„To znamená, že v příštích několika letech bude Rusko čelit vážné pracovní krizi a v důsledku toho nebudou platy růst buď vůbec, či pouze velmi málo. Ani za této situace však nebude Kreml obviňován z toho, že je strůjcem špatné ekonomické situace, protože průměrný Rus si nebude myslet, že je v ekonomice země vše špatně,“ odhaduje Adomanis.

„Takže bude mít v noci Putin klidné spaní? Nemusí to tak nutně být. Scénář, který jsem nastíníl, je jenom jednou z možných variant. Dá se však předpokládat, že zemi čeká prudší a trvalejší hospodářský pokles, než se původně předpokládalo. Což může být doprovázeno i politickou krizí. Neměli bychom však v žádném případě najisto předpokládat, že Kreml bude vážně ohrožen. Ani po ukrajinské krizi se totiž nepředpokládalo, že by z ní mohl Putin vyjít bez ‚ztráty kytičky‘ a přesto se tak stalo. Vladimir Putin je nyní silnější než kdy předtím,“ uzavírá Adomanis.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…