Americký prezident slíbil ochránit své spojence v NATO

04.06.2014 15:25

Ruská agrese nám připomněla, že svobodu a demokracii nemůžeme brát jako samozřejmost, uvedl během projevu ve Varšavě americký prezident Barack Obama. Zopakoval svůj závazek, že Spojené státy jsou připraveny ochránit bezpečnost svých spojenců v NATO a ocenil roli Polska v boji za demokracii.

Americký prezident slíbil ochránit své spojence v NATO
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Rusko pak varoval před dalšími provokacemi souvisejícími s děním na Ukrajině. „Článek 5 je jasný, útok na jednoho člena NATO je útokem na všechny členy a jako spojenci máme povinnost chránit vaši územní celistvost. Polsko nikdy nebude samo. A nejen Polsko, ale i Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko. To nejsou jen slova, to jsou závazky, které nejde prolomit," prohlásil Obama.

Každý národ má právo rozhodovat o svém osudu

Prezident navštívil Polsko u příležitosti výročí prvních částečně svobodných voleb v zemi v roce 1989. V této souvislosti připomněl, jakým vývojem si země musela projít. „Vaše země byla dobývána a okupována, tyto dny jsou ale dávno pryč. Polsko chápe, že každý národ musí být svobodný, musí si svou svobodu vybudovat, musí mít právo najít si své partnery," dodal Obama.

V této souvislosti zmínil současné dění na Ukrajině. "Každý národ má právo rozhodovat o svém osudu, to zahrnuje i Ukrajince. Navzdory násilí se rozhodli jít k volbám, nyní jsou na těžké cestě vstříc reformám," prohlásil americký vůdce s tím, že Spojené státy při Ukrajině stojí. Jak dodal, svobodná Ukrajina potřebuje mít vztahy jak s Ruskem, tak i s Evropou či Spojenými státy. "Ukrajina chce mít stejnou svobodu, jakou my zde dnes oslavujeme, a také si to zaslouží," doplnil Obama.

Ve své řeči se znovu vrátil i k obsazení ukrajinského Krymského poloostrova Ruskem a jeho připojení k této zemi. "Větší státy nemohou vyhrožovat malým, prosazovat svou vůli prostřednictvím hlavně pistole nebo maskovanými muži, kteří obsadí budovy," řekl americký prezident v jasné narážce na ruské kroky na Krymu. „Takže nikdy nemůžeme přijmout ruskou okupaci Krymu nebo porušování ukrajinské svrchovanosti," dodal. Pokud bude Rusko i nadále pokračovat v provokacích, bude to pro něj znamenat další izolaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …