Americký radar v ČR by byla jistota, že Rusko nezaútočí, pravil Vondra. Zaorálek ostře proti. Do věci se vložil i známý reportér z ČT

08.12.2018 9:54

Exministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozhodl na svém twitterovém profilu oponovat exministru obrany Alexandru Vondrovi (ODS), a to ve věci radaru.

Americký radar v ČR by byla jistota, že Rusko nezaútočí, pravil Vondra. Zaorálek ostře proti. Do věci se vložil i známý reportér z ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Kdyby u nás byl radar USA, říká Alexandr Vondra, byla by jistota, že na nás Rusko nezaútočí. To je ale iluze. Kdyby u nás byl radar, byli bychom vydáni napospas nevypočitatelným rozhodnutím dnešního prezidenta USA. S jedinou jistotou, že první útok půjde na ‚oči‘ protivníka,“ poznamenal Zaorálek.

„A odborníci říkají, že útok na radar by byl veden jadernými zbraněmi. Proto byl skvělý nápad umístit radarovou základnu USA, která stála původně v širém oceánu, kousek od našeho hlavního města,“ dodal Zaorálek.

„Nevím, jestli byl exministr zahraníčí takový vždy a teď si už jen nemusí dávat pozor. Nebo teď zásadně změnil názory,“ zkonstatoval novinář Jakub Szanto s údivem, přičemž je ale známo, že Zaorálek byl v minulosti už jako opoziční politik proti umístění amerického radaru v Brdech.

„Nevím, koho myslíte tím mužikem, ale mně osobně přijde radar (nebo jakákoliv jiná cizí základna) jako fetiš pro politickou méněcennost. Jakoby to mělo potvrzovat, že skutečně a na věčné časy patříme na Západ. Raději prozápadní politiky než radar,“ dodal zpravodaj serveru Tiscali.cz Jiří Just.

Ohledně raket středního doletu a k situaci v Rusku diskutoval v pořadu Události, komentáře ČT24 ředitel Centra transatlantických vztahů Alexandr Vondra. Spolu s ním byl ve studiu i Jakub Landovský, náměstek ministra obrany.

  • Psali jsme ZDE

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…