Americký viceprezident ujistil ČR a Maďarsko podporou USA

27.04.2014 11:19

Americký viceprezident Joe Biden v souvislosti s vývojem na Ukrajině v sobotu telefonicky ujistil premiéry Česka a Maďarska o americké podpoře v rámci dohod NATO o kolektivní obraně. Podle prohlášení Bílého domu viceprezident v rozhovorech s Bohuslavem Sobotkou a Viktorem Orbánem „zdůraznil bezvýhradný závazek Spojených států vůči kolektivní obraně NATO v rámci článku 5".

Americký viceprezident ujistil ČR a Maďarsko podporou USA
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Biden a Sobotka „se shodli na tom, že Rusko bude čelit novým sankcím za své destabilizující akce na Ukrajině a za shromažďování svých jednotek podél rusko-ukrajinské hranice", uvedl Bílý dům.

Mluvčí české vlády Martin Ayrer dnes ČTK potvrdil, že Sobotka a Biden spolu v sobotu odpoledne skoro 45 minut hovořili. „Předmětem byla situace na Ukrajině, bezpečnostní situace v regionu a otázka zadržení pozorovatelů OBSE," řekl Ayrer.

Premiér podle něj Bidena informoval o pozici české vlády k ukrajinské krizi. Kdo komu volal a jak Biden na informace reagoval, nechtěl Ayrer sdělit. „Oba partneři se dohodli, že další informace týkající se telefonátu nebudou zveřejňovat," doplnil.

Biden podle Bílého domu v telefonátech se Sobotkou a Orbánem zopakoval, že Washington a jeho spojenci musejí být připraveni uvalit sankce na jednotlivce a subjekty v Rusku, jestliže Moskva bude nadále zasahovat na Ukrajině.

Česko a Maďarsko vstoupily do Severoatlantické aliance v roce 1999. V pátém článku Severoatlantické smlouvy, o kterém se Bílý dům v souvislosti s Bidenovými telefonáty zmínil, se uvádí, že ozbrojený útok proti jedné nebo více členským zemím aliance bude považován za útok proti všem členům NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…