Američtí komentátoři hodnotí Trumpův projev. Jeden z nich se úplně utrhl ze řetězu

21.01.2017 6:01

Americká mainstreamová média vůči Donaldu Trumpovi od začátku prezidentské kampaně nijak neskrývala svoji averzi. Podle ohlasů elitních komentátorů vše nasvědčuje tomu, že válečná sekyra nebude zakopána ani po inauguračním projevu, který většina z nich podrobila tvrdé kritice.

Američtí komentátoři hodnotí Trumpův projev. Jeden z nich se úplně utrhl ze řetězu
Foto: Twitter DJT
Popisek: Prezident USA Donald J. Trump se svým viceprezidentem Mikem Pencem

Asi nejdál zašel politický komentátor z televize MSNBC Chris Matthews, který v Trumpově inauguračním projevu „našel Hitlera“. Konkrétně se jednasedmdesátiletý uznávaný novinář vysmál oblíbenému sloganu 45. prezidenta Spojených států „America first“. „Co tomu asi řekne britská premiérka Theresa May, jejíž zemi sliboval Trump nadstandardní vztahy? Ale ruský prezident Vladimir Putin bude spokojen. Pro toho je přece také Rusko na prvním místě,“ uvedl Matthews.

Trumpův inaugurační projev příliš nezapůsobil ani na komentátora Charlese Krauthammera, jehož texty se pravidelně objevují v deníku The Washington Post a v minulosti byl oceněn Pulitzerovou cenou. „Byl to klasický populistický projev, jaký jsme slyšeli z úst amerických prezidentů již mnohokrát. Myslím, že žádná z jeho pasáží nikomu neutkví v paměti a brzy se na něj zapomene,“ uvedl šestašedesátiletý komentátor.

Jednu nitku suchou nenechal na prvním prezidentském projevu Trumpa ani publicista Michael A. Cohen v deníku Boston Globe, jehož analýzy a komentáře se pravidelně objevují také v magazínu Foreign Policy nebo v britském levicovém deníku The Guardian. Za vše hovořící je již samotný Cohenův titulek „Trumpova temná vize Ameriky“. „Už jen jeho inaugurační projev naznačil, že Trumpova éra bude temná, depresivní a bude dále rozdělovat národ,“ nešetřil kritikou publicista.

Ctitel bezobsažných slov a floskulí Cohen Trumpovi vyčítá zejména to, že ve svém projevu nezmínil tradiční americké hodnoty, jako jsou svoboda a rovnost. „Pasáž vztahující se k domácím záležitostem byla mizerná, ale úplně nejhorší byla ta k zahraniční politice. Trump si stěžoval na biliony utracených dolarů po celém světě a kritizoval snahu Spojených států hájit hranice dalších států. Celý svět je tak nyní znepokojen tím, že Amerika již nechce hrát roli globálního lídra,“ varoval Cohen.

Přece jenom věcnější je hodnocení editora internetového serveru Business Insider Joshe Barroa, byť ani ten nevyznívá pro Trumpa příliš pozitivně. „Trump ve svém projevu slíbil mnohé a pokud to nesplní, tak jeho image hodně utrpí. Jeho řeč v podstatě kopírovala to, co říkal během kampaně. Nebylo tam příliš konzervativních, ale ani liberálních myšlenek. Slíbil vrátit moc lidu, ale neslíbil zeštíhlit vládu a státní správu. Konstatoval sice, že řečí bylo dost a je čas jednat. Ale to nikdy nebylo jeho silnou stránkou,“ napsal Barroa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…