Američtí odborníci provedli průzkum na jihu a východě Ukrajiny. Separatisté nebudou potěšeni

09.02.2015 9:20

Profesoři Paul Chaisty a Stephen Whitefield zabývající se ruskou historií uskutečnili v loňském prosinci průzkum veřejného mínění ve východních a jižních oblastech Ukrajiny. Oslovili téměř 900 respondentů a na základě jejich odpovědí došli k závěru, že separatisté mají nízkou podporu i na jimi kontrolovaných územích. Další rozšíření konfliktu pro ně tedy může být velmi rizikové.

Američtí odborníci provedli průzkum na jihu a východě Ukrajiny. Separatisté nebudou potěšeni
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Potraviny se často prodávají přímo na ulici

Autoři výzkumu si pokládají otázku, jestli budou proruští separatisté usilovat o rozšíření území, které nyní mají pod kontrolou. Připomínají bombové útoky, které se uskutečnily v Charkově a dalších oblastech východní Ukrajiny, jež lze dle jejich mínění interpretovat jako předzvěst nové ofenzivy. „Je ovšem diskutabilní, jestli může být projekt Nové Rusko životaschopný. Nakonec i bývalý premiér Doněcké lidové republiky Alexander Borodaj se nechal v posledních týdnech slyšet, že v tuto chvíli mu nepřipadá příliš reálný,“ uvádějí Chaisty a Whitefield.

celý text v angličtině najdete ZDE

Podle Chaistyho a Whitefielda není také zcela jasné, jestli vůbec mají separatisté podporu sousedních oblastí a jejich obyvatel. „Průzkumy, které jsme realizovali loňského prosince na území Ukrajiny, by mohly přiblížit, jaká je pravděpodobná podpora separatistů u běžného obyvatelstva. V rámci našeho průzkumu financovaného Fell Fund University Oxford jsme oslovili téměř 900 respondentů na východě, jihu i v dalších oblastech země i Krymu, včetně těch regionů, které jsou pod kontrolou separatistů. Pro účely tohoto textu se zabýváme výsledky průzkumu, které jsme získali v jižních a východních oblastech Ukrajiny,“ popisují autoři.

V rámci průzkumu se respondenti vyjadřovali k ideálnímu uspořádání východní části země. „Z našeho průzkumu vyplývá, že rozpad země si přálo méně než 5 % respondentů. Jen asi 10 % oslovených obyvatel východních regionů by souhlasilo s federálním uspořádáním, kde by měly jednotlivé regiony hlavní slovo. O osm procent více oslovených by si přálo federální způsob uspořádání, kde by však měla poslední slovo centrální vláda v Kyjevě,“ popisují profesoři. V další otázce se měli respondenti vyjádřit ke způsobu řešení krize v Doněcku a Luhansku. „Pouhá 4 % z oslovených se vyslovila pro připojení k Rusku a jen o další dvě procenta více by chtěla absolutní nezávislost,“ uvádí Chaisty a Whitefield a dodávají, že většina obyvatel si přeje větší autonomii, ale v rámci zachování současných hranic země.

Ve třetí otázce se měli respondenti vyslovit k tomu, jak by měla vláda v Kyjevě reagovat na požadavky proruských separatistů. „Nejvíce oslovených, téměř 40 %, by jim umožnilo větší autonomii. Druhá nejčastější odpověď ovšem byla, že by měla vláda jejich požadavky ignorovat a naopak zvýšit vojenský tlak,“ popisují autoři průzkumu, kteří konstatují, že oddělení Doněcké a Luhanské republiky od zbytku Ukrajiny si přeje jen velmi málo zdejších obyvatel. „Z toho vyplývá, že každý pokus separatistů rozšířit konflikt na další území země pro ně může být velmi rizikový. Vláda v Kyjevě musí čelit mnoha výzvám, ale zdá se, že separatismus nepatří mezi ty, jež by měly masovou podporu obyvatelstva,“ uzavírají Chaisty s Whitefieldem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…