Američtí vojáci v Sýrii zaútočili na ruské dobrovolníky. Takto o tom píše Aktuálně.cz

14.02.2018 16:26

Americká armáda udeřila na ruské vojáky působící v Sýrii. Nejde však o příslušníky standardních ozbrojených sil Ruské federace, ale o žoldácké dobrovolníky, kteří dobrovolně pomáhají v Sýrii. Rusko k jejich akcím oficiálně nehlásí. Informoval o tom server Aktuálně.cz.

Američtí vojáci v Sýrii zaútočili na ruské dobrovolníky. Takto o tom píše Aktuálně.cz
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Američtí vojáci na východě Sýrie tvrdě zasáhli proti společným rusko-syrským silám. Na ruské straně šlo o žoldnéřské uskupení známé pod názvem Vagnerova skupina. Zásah pozemních a vzdušných sil USA zaplatilo několik vojáků životem. Informací o střetu je však zatím tak málo, že se počty mrtvých pohybují od šesti vojáků, až po několik desítek vojáků. Bitva se odehrála před týdnem ve středu 7. února.  

„Například uralský regionální server Znak napsal, že v Sýrii zemřelo 217 členů Vagnerovy skupiny. Ruské ministerstvo zahraničí to nicméně popřelo s tím, že jde o ‚klasickou dezinformaci‘. Syrských vojáků, kteří jsou loajální režimu prezidenta Bašára Asada, zahynula minulou středu nejméně stovka,“ napsal server.

Celý článek naleznete zde.

V tzv. Vagnerově skupině působí např. bývalý příslušníci ruských speciálních jednotek. Mají přísný zákaz jakkoli prozrazovat, kde se zrovna nacházejí. Tito ozbrojenci zaútočili společně se syrskou armádou na pozice jednotek tzv. syrské demokratické opozice. Zásah ze vzduchu však jejich útok zcela rozložil. „Běhali jsme od jámy k jámě. Porazili nás, veškerou techniku zničili,“ uvedl jeden z přeživších členů Vagnerovy skupiny.

Americký ministr obrany James Mattis řekl novinářům, že se obrátil s dotazem na ruskou stranu a dostalo se mu ujištění, že v oblasti Dajr az-Zaur, kde útok proběhl, žádní ruští vojáci nejsou.

V oblasti se ovšem nacházejí ropná naleziště a právě o ropu pravděpodobně při útoku šlo. Ruské firmy mají od prezidenta Asada údajně přislíbeny výhodné těžařské smlouvy, jenže syrská armáda musí napřed získat oblast pod svou kontrolu, což se zatím nedaří.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…