Amnestie mě překvapila, ale to je správně, říká šéf žalobců Zeman

09.01.2013 18:03

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Svůj názor na amnestii neřekl a jednoznačně zdůraznil, že vyhlášení a rozsah amnestie je plně v kompetenci toho, kdo ji vyhlašuje, tj. prezidenta Václava Klause.

Amnestie mě překvapila, ale to je správně, říká šéf žalobců Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Zeman odmítl zveřejnit, jak probíhalo jednání vlády o amnestii, sám prý ale premiéra a ministry informoval o tom, kolika kauz se bude týkat článek 2 – ten, který zastavuje některá trestní řízení. „Amnestii spolupodepisuje buďto předseda vlády nebo jím pověřený člen vlády,“ řekl Zeman k tomu, zda premiér rozhodnutí musel spolupodepsat. „Velký manévrovací prostor tam není,“ dodal.

„Pro mě to vyhlášení amnestie bylo stejně překvapivé jako pro všechny ostatní lidi. Také má být překvapivá,“ uvedl Zeman s tím, že prezident má právo si vybrat i rozsah amnestie. I v dřívějších amnestiích prý byly v rozhodnutích abolice, tedy zastavení řízení.

Zeman zdůraznil, že žádná amnestie nemá důvodovou zprávu. Klaus argumentuje právem na spravedlivý proces, které podle něj u řízení táhnoucích se déle než osm let, není možno dodržet. Podle nejvyššího státního zástupce je ale nutné přihlédnout i k tomu, že mnozí obvinění řízen schválně maří. „Jedna obecná hranice neexistuje,“ myslí si Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…