Amnestii má prezident udělovat se souhlasem, míní většina Čechů

04.04.2013 21:26

Více než polovina Čechů se domnívá, že prezident by měl mít pravomoc udělovat amnestii či milost nebo zmírnit trest pouze se souhlasem jiné politické instituce. Vyplývá to z výsledků březnového průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), které má ČTK k dispozici. Meziročně počet lidí s tímto názorem stoupl, naopak počet lidí, kteří by uplatňování pravomoci nechali pouze na samostatném uvážení prezidenta, se snížil téměř o polovinu.

Amnestii má prezident udělovat se souhlasem, míní většina Čechů
Foto: hns
Popisek: Václav Klaus a Miloš Zeman

Se souhlasem jiné politické instituce by měl zmíněné pravomoci prezident uplatňovat podle 53 procent respondentů, jejich počet se meziročně zvýšil o 12 procentních bodů. Jen na prezidentovi by to nechala necelá pětina populace, meziročně o 21 procentních bodů méně. Zcela proti této pravomoci je pětina obyvatel ČR, proti loňsku se jejich množství zdvojnásobilo.

Posilte pravomoci prezidenta, volají lidé

Podle autorů průzkumu výsledky reflektují debatu o správnosti amnestie, kterou na počátku roku vyhlásil prezident Václav Klaus. Amnestie se dotkla více než 50.000 odsouzených či obviněných.

Celkový rozsah ústavních pravomocí by měl být zachován podle 45 procent lidí, jejich počet meziročně klesl osm procentních bodů. Podíl těch, kteří se vyslovili pro rozšíření prezidentských pravomocí, narostl o 12 procentních bodů a dosáhl zhruba třetiny populace. "Tento výrazný meziroční posun hodnot ve prospěch rozšiřování prezidentských pravomocí lze vysvětlovat poukazem na nedávné volby, z nichž poprvé vzešla hlava státu s mandátem získaným přímo od občanů," uvedlo CVVM. Stejně jako loni se asi šestina lidí domnívá, že pravomoci prezidenta mají být naopak zúženy.

Občané chtějí aktivnějšího prezidenta

Ve veřejnosti zároveň dlouhodobě jednoznačně převládá názor, že by prezidenta měli volit všichni voliči. Pro přímou volbu se vyjádřilo 73 procent respondentů, loni v lednu to bylo 61 procent. První přímá volba prezidenta, v níž vyhrál Miloš Zeman, tak podle CVVM splnila očekávání Čechů a jeví se nyní ještě silněji jako nejvhodnější způsob volby hlavy státu.

U prezidenta, který vzešel z přímé volby, jsou také občané více ochotni akceptovat aktivnější přístup vůči vládě. O tom, že prezident má v omezené míře zasahovat do činnosti vlády, jsou přesvědčeny více než tři pětiny populace (64 procent). Opačné přesvědčení, že prezident do činnosti vlády nemá vůbec zasahovat, zastává necelá pětina (18 procent). Podle CVVM jde o historicky nejvyšší a v druhém případě nejnižší hodnotu. Průzkumu se mezi 4. a 11. březnem zúčastnilo asi tisíc lidí starších patnácti let.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…